ГоловнаПолітика

Рада ухвалила закон про ліквідацію "майданчиків Яценка" (оновлено)

338 депутатів віддали голос "за".

Рада ухвалила закон про ліквідацію "майданчиків Яценка" (оновлено)
Фото: Диана Буцко

Верховна Рада України проголосувала у другому читанні за законопроєкт, який вносить поправки до Податкового кодексу і ліквідує так звані майданчики Яценка, передає кореспондент LB.ua.  

За документ №2047-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості та прозорості реалізації майна проголосували 338 народних депутатів.

Так звані майданчики Яценка - це електронні платформи, які з'явилися в 2017 році під час ухвалення держбюджету на наступний рік. Одна з поправок до Податкового кодексу передбачала появу посередників між оцінювачами нерухомості і Фондом держмайна в процесі внесення звіту про оцінку нерухомості в єдину базу. Так вони отримували гроші за занесення даних у базу Фонду. 

За деякими даними, монополістом цих майданчиків є нардеп Антон Яценко.  

Так, ухвалений документ скасовує необхідність внесення інформації та отримання її з електронної бази звітів про оцінку нерухомості за допомогою платних електронних майданчиків, передають "Українські новини".  

Визначено, що власником єдиної електронної бази звітів є держава в особі ФДМ. Для розрахунку оціночної вартості об'єкта нерухомості Фонд зможе використовувати інформаційні джерела з відкритим доступом і дані про фактичну вартість об'єктів нерухомості за операціями з об'єктами нерухомості, що містяться у відповідних реєстрах.

Визначення оціночної вартості буде відбуватися в автоматичному режимі на основі даних про об'єкт нерухомості, які внесені в єдину базу.

Розмір плати за реєстрацію звіту про оцінку встановлять у розмірі 10% від прожиткового мінімуму на 1 січня року, в якому проходить реєстрація. Формування довідки про оціночну вартість нерухомості буде безкоштовним.

Нагадаємо, в першому читанні за цей документ Рада голосувала 12 листопада. Сам депутат Антон Яценко, який не раз фігурував у ЗМІ як "смотрящий за майданчиками", закликав більшість "не перетворювати парламент на цирк і шапіто".

18 жовтня на засіданні комітету депутати не підтримали законопроєкту №2047 "Про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об'єктів нерухомості". Документ зареєстрували в парламенті 4 вересня, його авторами став 31 депутат від фракцій "Голос" і "Слуга народу". Пізніше депутат від "Слуги народу" Олександр Дубінський написав у facebook, що Офіс президента хотів, щоб всі депутати партії в податковому комітеті Ради пройшли детектор брехні через нібито отримання хабара.

23 жовтня Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом можливого отримання хабара у розмірі $30 тис. 11 народними депутатами з парламентського податкового комітету.

Народні депутати від "Слуги народу" Олександр Дубінський і Давид Арахамія пройшли тест на поліграфі в прямому ефірі. Перед цим у них була попередня бесіда. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram