ГоловнаПолітика

Стан політв'язня Олександра Шумкова погіршився

Раніше Шумков вимушено припинив голодування.

Стан політв'язня Олександра Шумкова погіршився
Александр Шумков
Фото: Громадське

Стан українця Олександра Шумкова, якого у Росії засудили до чотирьох років колонії, погіршується. Про це повідомили його родичка і адвокат сьогодні на пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент LB.ua

Адміністрація виправної колонії №4 міста Торжок у Тверській області, де відбуває строк Шумков, відмовляє українцеві у проведенні медичного обстеження. Через стан здоров'я і загрозу примусового харчування Олександр був змушений припинити голодування

"У нього не припиняються головні болі, турбують судоми, постійна зміна настрою. Ми переживаємо, що йому можуть колоти психотропи", - розповіла тітка Олександра Людмила Шумкова. 

Адвокат Шумкова Олексій Барановський підкреслив, що ситуація дійсно складна.

Зазначимо, що міжнародний правозахисний центр "Меморіал" у квітні 2018 року вніс Шумкова у список політв'язнів

Правозахисники також просять писати листи українським ув'язненим. Щонайменше 227 осіб знаходяться у полоні на території окупованого Донбасу і 87 українських політв'язнів - на території Росії.

Адреса для надсилання листа: 172011, Тверська область, м. Торжок, вул. Старицька, буд. 79, ФКЗ ВК-4 УФСВП Росії по Тверській області, Шумкову Олександру Сергійовичу1989 г. 

Фото: Наталія Шимків

Раніше, 7-го листопада, омбудсмен з прав людини в Україні Людмила Денісова також повідомила, що після завершення голодування у Олександра Шумкова значно погіршився стан здоров'я: "Його турбує сильний головний біль, а також біль у області спини і судоми. Співробітники лікувального закладу не надають необхідну медичну допомогу. Більш того, дають таблетки та ін'єкції, не пояснюючи їх дію на організм", - написала вона у Facebook.

Нагадаємо, Олександра Шумкова викрали в Україні і затримали у Росії 6 вересня 2017 року. У грудні 2018 року Севський суд Брянської області РФ засудив його до чотирьох років загального режиму за членство у "Правому секторі". Він був охоронцем Дмитра Яроша з листопада 2013 року по листопад 2014 року. Після відходу з "Правого сектору" Шумков пішов за контрактом в 11-у бригаду армійської авіації сухопутних військ, де почав служити у Херсонській області. 17-го серпня 2017 року він не повернувся з військової служби додому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram