ГоловнаПолітика

"Росіянам сподобалось би приниження Зеленського", - оприлюднено стенограму свідчень Вільяма Тейлора

"Це розв'язало б Росії руки, а я б пішов з посади".

"Росіянам сподобалось би приниження Зеленського", - оприлюднено стенограму свідчень Вільяма Тейлора
Фото: US-Ukraine Business Council

Комітети Палати представників Конгресу США, які проводять розслідування у рамках процедури імпічменту, оприлюднили стенограму свідчень тимчасово повіреного в справах США в Україні Вільяма Тейлора від 22 жовтня.

Тимчасово повірений у справах США в Україні заявив американським законодавцям, що надання Україні оборонної допомоги прямо пов'язувалося адміністрацією США з початком в Україні розслідування стосовно компанії Burisma, передає Голос Америки.

"Я чітко зрозумів, що оборонна допомога не надійде, поки президент України не гарантує, що візьметься за розслідування", - зазначив серед іншого Тейлор.

Тейлор також зазначив, що США вимагали розслідування обставин нібито втручання з території України в вибори в США 2016 року.

В одному з епізодів оприлюднених свідчень Тейлор говорить про те, що могло б статися, якби президент Володимир Зеленський зробив публічну заяву про те, що Україна відновить розслідування проти сім'ї колишнього віцепрезидента США Джо Байдена.

На думку Тейлора, якби Зеленський виступив з такою публічною заявою, це викликало б критику всередині України, а також послабило б позиції України на міжнародній арені.

"Росіянам б це сподобалося. Росіяни уважно стежать за цим. Росіяни звертають увагу на те, скільки підтримки американці планують надати українцям. Росіяни тиснуть на Україну. Вони тиснуть на Україну щодо Донбасу. Вони тиснуть економічно, вони планують запустити "Північний потік", вони тиснуть, оскільки повинні укласти нову газову угоду до 1 січня. Вони тиснуть. І вони, росіяни, хочуть знати скільки підтримки українці отримають загалом і також яку підтримку отримають від американців. Тому росіянам сподобалось би приниження Зеленського від американців, і це розв'язало б Росії руки, а я б пішов з посади", - сказав Тейлор.

Крім того, Тейлор розповів про те, що під час візиту Зеленського в Канаду він разом з главою його Офісу Андрієм Богданом зустрічалися зі спецпредставником Державного департаменту Куртом Волкером. Той інструктував Зеленського щодо майбутньої телефонної розмови з Трампом.

Волкера, а також посла США в ЄС Гордона Сондлена, міністра енергетики США Ріка Перрі та адвоката Трампа Рудольфа Джуліані повірений назвав "неформальним каналом", через який здійснювалася політика Штатів щодо України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram