ГоловнаПолітика

Зеленський назвав три етапи на шляху до повернення Донбасу

Президент анонсував державну стратегію реінтеграції Донбасу і Криму.

Фото: Макс Левін

Президент Володимир Зеленський назвав три етапи на шляху до миру на Донбасі.

Про це він сказав на Форумі єдності в Маріуполі.

"Перший етап - це завершення гарячої стадії і припинення вогню. Ми впевнені, що обов'язково досягнемо цього найближчим часом", - сказав президент України.

Фото: Макс Левін

"Другий невід'ємний етап - примирення людей, пошук консенсусу. Скільки часу потрібно, щоб загоїлися рани? Це складний, нейрохірургічний процес. Це як тримати сірники біля відкритої каністри бензину - один необережний рух, одна неправильна заява може все перекреслити і відновити гарячу стадію конфлікту", - сказав президент України.

"І третій - безпечна реінтеграція не на папері, а реальна. Є багато світових прикладів, коли гостру стадію конфлікту вдалося припинити і навіть відбулося часткове примирення. Але не сталося головного - повернення території", - сказав Зеленський.

Він підкреслив, що Україну такий варіант не влаштовує. Держава розраховує на повноцінне повернення Донбасу.

"Після п'яти років війни повинна нарешті з'явитися державна стратегія безпечної реінтеграції Донбасу і - нагадую - Криму", - додав Зеленський.

За його словами, стратегія повинна включати чотири обов'язкові складові: прозорість, консенсус, реалізм і імплементація.

"Держава повинна не тільки пояснювати свої кроки, вона повинна знайти правильні шляхи разом з суспільством, ініціювати масштабний національний діалог", - пояснив Зеленський.

Президент визнав, що реінтеграція не буде простою. "Помилково думати, що ми швидко і легко повернемо Крим військовим шляхом. Потрібно розуміти, що вже завтра на окупованій території Донбасу всі люди не заговорять українською мовою. Ми не повинні тішити себе цими ілюзіями", - констатував президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram