ГоловнаПолітика

Україна і Латвія співпрацюватимуть у питанні повернення активів ексчиновників, - Зеленський

Це стосується і коштів, за якими вже є рішення суду, а також пошуку інших активів.

Україна і Латвія співпрацюватимуть у питанні повернення активів ексчиновників, - Зеленський
Владимир Зеленский и Эгилс Левитс
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський під час офіційного візиту до Латвії обговорив з президентом Егілсом Левітсом тему повернення виведених коштів колишніх українських високопосадовців.

Про це повідомляють на сайті президента.

"Окрема тема сьогоднішньої розмови - це кошти злочинного походження, пов'язані з українськими ексчиновниками, які були виведені в латвійські банки з України. Тут ми налаштовані на активну двосторонню співпрацю. Це стосується і питання повернення активів, за якими вже є відповідне рішення суду, і пошуку інших активів, які могли бути незаконно виведені з України в Латвію", - сказав Зеленський за підсумками переговорів.

Президент Латвії, своєю чергою, зазначив, що необхідно почекати на рішення суду, а також є домовленість, що українська сторона повинна надати необхідні докази для вирішення цього питання.

Зеленський також повідомив, що обговорював з Левітсом труднощі в роботі латвійського бізнесу в Україні. Президент підкреслив, що захист іноземних інвесторів є одним з пріоритетів для України.

"За цей короткий період ми вже досягли позитиву в деяких справах латвійських компаній, які зазнали спроб рейдерства і беззаконня. Українське правосуддя відновило справедливість. Упевнений, що така тенденція продовжиться і в справах інших постраждалих компаній", - зазначив Зеленський.

На його думку, це демонструє початок позитивних змін у нашій країні та поліпшення бізнес-клімату. Зеленський запросив латвійський бізнес інвестувати в Україну.

Він також наголосив на важливості проведення судової реформи. "Нам потрібні зміни в Україні, тому нам потрібні нові судді", - сказав він. Левітс додав, що Латвія вже пройшла цей шлях і ділиться своїм досвідом з Україною.

Також на зустрічі президенти двох країн обговорювали питання енергетики, зокрема будівництво газопроводу "Північний потік-2", який становить загрозу для України.

Нагадаємо, в 2016 році Латвія стягнула в свій держбюджет 50 млн євро, які належали колишнім українським чиновникам і були арештовані в рамках боротьби з відмиванням брудних грошей. Як пояснив генеральний прокурор країни, Україна не надала інформації про те, що ці гроші були вкрадені в держави і їх слід повернути.

У січні 2017 року на переговори в Ригу їздив ексгенпрокурор Юрій Луценко. Повідомляли, що було досягнуто домовленостей про сприяння латвійських колег у розслідуванні кримінальних справ стосовно українських ексчиновників і повернення незаконно придбаних ними активів.

Також в Україні було створено Агентство з питань повернення активів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram