ГоловнаПолітика

Україна, Грузія, Латвія, Литва та Естонія відмовилися брати участь у святкуваннях 70-ї річниці ПАРЄ

П'ять делегацій створили групу "Балтік плюс".

Фото: facebook.com/lisa.yasko1

Україна, Грузія, Латвія, Литва та Естонія відмовилися брати участь у святкуваннях, пов'язаних з 70-ю річницею створення Парламентської асамблеї Ради Європи.

Про це йдеться у спільній заяві п'яти делегацій, текст якої оприлюднила депутат Верховної Ради Єлизавета Ясько.

Причиною для демаршу стало червневе рішення ПАРЄ повернути право голосу російській делегації, незважаючи на окупацію Криму і східних районів України.

"Ми оголошуємо про створення групи "Балтік плюс" у ПАРЄ. Делегації членів групи продовжуватимуть підтримувати політику невизнання анексії Криму та засудження тривалої окупації Росією Криму, частини Східної України і частин Грузії і Молдови. Наша перша спільна акція - це наша відмова від відвідування офіційного святкування на честь 70-ї річниці Ради Європи на знак протесту проти відмови від цінностей Ради Європи через зневажливі вимоги і фінансовий саботаж з боку Російської Федерації", - йдеться у заяві.

Група "Балтік плюс" буде відкрита для приєднання інших делегацій.

Нагадаємо, з 2014 року російська делегація у ПАРЄ була позбавлена основних повноважень у зв'язку агресією проти України. У червні 2019 року Асамблея прийняла резолюцію, яка повертає Російській Федерації право голосу на засіданнях Асамблеї. Резолюція змінює правила ПАРЄ і ускладнює процедуру застосування санкцій, зокрема щодо Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram