ГоловнаПолітика

Комітет Ради рекомендує ухвалити законопроєкт про обмеження права громадян подавати скарги до Великої палати Верховного Суду

Позивачу буде заборонено подавати скаргу, якщо під час розгляду справи в судах першої або апеляційної інстанцій він не заявляв про порушення.

Комітет Ради рекомендує ухвалити законопроєкт про обмеження права громадян подавати скарги до Великої палати Верховного Суду
Фото: Макс Требухов

Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендує парламенту ухвалити в цілому законопроєкт №1026 про обмеження права громадян переглядати судові справи у Великій палаті Верховного Суду.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні комітету, передають "Українські Новини".

Законопроєкт, поданий президентом Володимиром Зеленським, вводить обмеження для подавання скарг у Велику палату Верховного Суду. Так, позивачу буде заборонено подавати скаргу в палату, якщо під час розгляду справи в судах першої або апеляційної інстанцій він не заявляв про порушення правил предметної або суб'єктної юрисдикції, а також якщо він не обґрунтував це порушення наявністю судових рішень Верховного Суду в складі колегії суддів іншого касаційного суду у справі зі схожою підставою і предметом позову у схожих правовідносинах.

Також можна буде подавати скаргу, якщо раніше Велика палата Верховного Суду ухвалювала свій висновок з питання предметної або суб'єктної юрисдикції спору у схожих правовідносинах.

Нагадаємо, 12 вересня Рада ухвалила в першому читанні обмеження права громадян переглядати судові справи у Великій палаті Верховного Суду. Президент Зеленський також пропонує скоротити склад Верховного Суду з 200 до 100 суддів, відповідний законопроєкт було зареєстровано у парламенті 29 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram