ГоловнаПолітика

Президент Чехії має намір обговорити із Зеленським питання русинів

Втручатися у внутрішні справи України Земан не збирається.

Президент Чехії має намір обговорити із Зеленським питання русинів
Фото: EPA/UPG

Президент Чехії Мілош Земан пообіцяв обговорити питання русинів з президентом України Володимиром Зеленським.

Про це повідомляє Radio Praha.

Зазначається, що Земан під час зустрічі з делегацією русинів у Празі погодився виступити посередником між Києвом і закарпатськими русинами, які, за їхніми словами, вимагають свого офіційного визнання як окремого регіону і статусу автономії для своєї території.

"Мілош Земан пообіцяв обговорити це питання з новим президентом України Володимиром Зеленським. Водночас президент наголосив, що зміна системи централізації - виключно внутрішня справа України", - йдеться в повідомленні.

Серед делегації був і священник Димитрій Сидор, який раніше отримав умовний термін за посягання на територіальну цілісність України.

"У ЗМІ лунали твердження, що діяльність Димитрія Сидора фінансується Кремлем для дестабілізації ситуації на Закарпатті", - наголошується в повідомленні.

"Пан президент наголосив, що повністю підтримує територіальну цілісність України. Його слова - лише констатація змісту Мінських домовленостей. Зміна централізації, яку вони припускають, - цілком і повністю внутрішня справа України. У цей процес пан президент у жодному разі не буде втручатися", - прокоментував результати зустрічі Земана з русинами прессекретар президента Чехії.

Посол України в Чехії Євген Перебийніс назвав дії активістів, які виступають від імені русинів, такими, які дестабілізують Україну.

"Русинське питання - це не питання національності, а політичний проєкт, який значною мірою підтримує, просуває і фінансує Кремль з метою дестабілізації ситуації в Україні, насамперед на Закарпатті", - повідомив Перебийніс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram