ГоловнаПолітика

Російські силовики безпідставно затримують українців на адмінкордоні Криму, - СБУ

Затриманих громадян України шантажем і погрозами схиляють до шпигунства.

Російські силовики безпідставно затримують українців на адмінкордоні Криму, - СБУ
Фото: investigator.org.ua

Спецслужби РФ незаконно затримують громадян України, які перетинають адмінкордон окупованого Криму. Про це повідомила сьогодні пресслужба СБУ

Затриманих українців погрозами і шантажем намагаються залучити до співпраці для виконання розвідувальних завдань на шкоду державній безпеці України.

"Співробітники ФСБ РФ у пункті пропуску «Джанкой» без пояснення причини затримали жителя Львівської області. Із застосуванням психологічного і фізичного тиску протягом чотирьох годин вони вимагали від чоловіка надати інформацію про зв'язки в середовищі представників правоохоронних органів, військовослужбовців Збройних сил України, місця дислокації їх підрозділів тощо", - сказано в повідомленні.

Після відмови співпрацювати з російською спецслужбою українця змусили підписати документ, змісту якого він не розумів, і повернули на контрольовану урядом України територію. При цьому співробітники ФСБ РФ відібрали його автомобіль, документи на право володіння транспортним засобом і 2000 євро.

"Служба безпеки України застерігає, що в зоні ризику і підвищеної уваги спецслужб РФ перебуває широкий спектр наших співвітчизників - від військовослужбовців, представників правоохоронних органів, учасників АТО (ООС), представників патріотичних організацій до пересічних громадян України, які виїжджають в РФ або на тимчасово окуповані території для працевлаштування, з туристичною метою, відвідування родичів тощо", - сказано в повідомленні.

У СБУ зазначили, що громадяни України звільняються від кримінальної відповідальності, якщо добровільно повідомляють спецслужбам про вербування і отримані завдання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram