ГоловнаПолітика

Верховна Рада скасувала депутатську недоторканність

Зміни в Конституцію набудуть чинності з 2020 року.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Верховна Рада у вівторок, 3 вересня, скасувала депутатську недоторканність.

Зміни в Конституцію України (законопроект №7203), запропоновані ще 2017 року президентом Петром Порошенком, прийнято в цілому голосами 373 депутатів.

Нинішня редакція статті 80 Конституції гарантує депутатам Верховної Ради, що вони не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах (крім відповідальності за образу чи наклеп); а також вони не можуть бути без згоди парламенту притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

З 1 січня 2020 року з Конституції виключать першу і третю частини статті 80, в яких йдеться про наявність у парламентаріїв недоторканності, а також про неможливість притягнення їх до кримінальної відповідальності без згоди Ради.

Рада виклала цю статтю в такій редакції: "Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп".

Перед голосуванням деякі політичні сили заявляли про необхідність врахувати позицію Венеціанської комісії про скасування недоторканності, однак представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський назвав це маніпуляцією. "Законопроєкт 7203 був зареєстрований у Верховній Раді восьмого скликання 2017 року. Висновок Венеціанської комісії, до якого апелюють наші опоненти, був прийнятий 2015 року. Говорити про те, що висновок 2015 року змушує нас якимось чином апелювати до цих моментів, абсолютно маніпулятивно", - сказав він під час представлення законопроєкту.

Профільний комітет Верховної Ради розглянув законопроєкт про внесення змін до Конституції на засіданні 2 вересня (проведення засідань комітету в міжсесійний період суперечить регламенту). Його висновки містять рекомендації прийняти поправки в цілому як закон.

Конституція України була прийнята 1996 року.

У 2004 році в результаті конституційної реформи в Основний закон внесли поправки, які послаблювали владу президента.

У 2010 році Конституційний Суд скасував цю реформу і повернув Конституцію 1996 року.

У 2011 році в Конституцію були внесені поправки, які подовжували термін повноважень Верховної Ради і місцевих рад з 4 до 5 років.

У 2013 році в Конституцію внесли поправки, що розширювали повноваження Рахункової палати в частині контролю за надходженнями до державного бюджету, скасовані в результаті конституційної реформи 2010 року.

На початку 2014 року Верховна Рада проголосувала за повернення до Конституції України в редакції 2004 року.

У 2016 році в Конституцію були внесені зміни в частині правосуддя.

На початку 2019 року Верховна Рада включила в Конституцію курс на членство в ЄС і НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram