ГоловнаПолітика

Лукашенко пригрозив прокляттям і надпотужною відповіддю тим, хто зазіхне на Білорусь

Президент Білорусі Лукашенко прокоментував чутки про приєднання до Росії

Лукашенко пригрозив прокляттям і надпотужною відповіддю тим, хто зазіхне на Білорусь
Фото: EPA/UPG

Президент Білорусі Олександр Лукашенко в посланні до народу і Національних зборів республіки заявив про готовність білорусів захищати свою незалежність. Про це повідомляє Znak.

«У питаннях суверенітету і безпеки в нашій зовнішній і внутрішній політиці не було і не буде місця жодним компромісам. Неодноразово пережитий досвід поділу білоруського народу і перекроювання кордонів змушує нас високо цінувати сьогоднішню єдність і територіальну цілісність», - сказав Лукашенко.

Він зазначив, що Білорусь зберегла свій нейтралітет «щодо відомих глобальних і регіональних конфліктів». Очевидно, що йшлося про анексію Криму та війну на Донбасі.

«Ми зайняли тверду позицію в сучасній геополітичній системі, - заявив Лукашенко. - Розвиваючи відносини з нашими стратегічними союзниками і зарубіжними партнерами в різних частинах земної кулі, ні на крок не відступили від принципів самостійного прийняття рішень, підпорядкованих власним національним інтересам, але в жодному разі не суперечним іншим народам і, перш за все, нашим сусідам».

Лукашенко підкреслив, що будь-який президент або уряд, який посміє замахнутися на суверенітет Білорусі, буде проклятий народом. А хто посміє це зробити - «отримає потужну відповідь від нашого народу, перш за все, від покоління, народженого в незалежній Білорусі», - заявив він. Кінець фрази заглушили бурхливі оплески.

Також президент висловився щодо двомовності в країні: «У нас є дві державні мови - російська та білоруська. Якщо ви хочете позбутися розуму - забороніть російську мову. Хочете втратити серце - забороніть білоруську».

Нагадаємо, восени і взимку 2018 року ходили чутки про можливе приєднання Білорусі до РФ. У грудні 2018 президент Білорусі Олександр Лукашенко висловлював думку, що під приводом "глибокої інтеграції" Москва хоче "інкорпорувати" Білорусь до складу Росії.

Через це відбулася навіть таємна нарада з вищими чиновниками країни з приводу такого «тиску» з боку Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram