ГоловнаПолітика

ПАРЄ визнала обстановку в Україні прийнятною для демократичних виборів

Європейські делегати ознайомилися з нюансами української виборчої кампанії.

ПАРЄ визнала обстановку в Україні прийнятною для демократичних виборів
Фото: 112

Делегація Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка перебувала в Києві 6 та 7 березня, визнала обстановку в Україні прийнятною для демократичних виборів.

"Делегація оцінила зусилля, зроблені українською владою для проведення справжнього виборчого процесу, і закликала її продовжувати діяти відповідно до європейських стандартів і передової практики. Законодавча база для президентських виборів - хороша, і якщо вона буде застосовуватися сумлінно, вибори будуть демократичними", - йдеться в заяві на сайті ПАРЄ.

У той же час делегація вказала на деякі нюанси української виборчої кампанії.

ПАРЄ вважає, що Центрвиборчком добре підготувався до виборів, але безпрецедентно велика кількість кандидатів у президенти і спостерігачів може призвести до складнощів у день виборів.

Європейські делегати помітили, що деякі ЗМІ,  які в основному належать олігархам, не подають збалансовану передвиборну інформацію, а функціонують більше як прес-служби окремих кандидатів.

Делегація вітала активну участь громадянського суспільства у виборах, але помітила, що деякі громадські організації можуть бути пов'язані з партіями або кандидатами. Також європейців стривожила скандальна заява "Нацдружин" про готовність до силових дій в день виборів.

Європейці під час своїх зустрічей чули скарги на адмінресурс і передвиборні поїздки президента Петра Порошенка під виглядом виборчих, а дізналися про існування "сіток".

Делегація також з жалем відзначила малу кількість жінок серед кандидатів в президенти - їх всього чотири.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram