ГоловнаПолітика

Верховна Рада провалила законопроект про медіацію

Позасудове вирішення спорів могло б застосовуватися в будь-яких випадках, включаючи кримінальні справи.

Верховна Рада провалила законопроект про медіацію
Фото: https://www.facebook.com/iryna.gerashchenko

Верховна Рада відмовилася регламентувати позасудовий метод вирішення спорів - медіацію. За законопроект №3665 в цілому проголосував лише 201 депутат за мінімально необхідних 226.

Медіацію пропонували визначити як альтернативний (позасудовий) метод вирішення спорів, за допомогою якого сторони спору намагаються в рамках структурованого процесу самостійно, на добровільній основі досягти згоди для вирішення їх спору за допомогою медіатора (незалежної і нейтральної сторони).

Такий метод вирішення спорів зміг би застосовуватися в будь-яких випадках, у тому числі цивільних, господарських, адміністративних, а також у кримінальних процесах і справах з приводу адміністративних правопорушень. Медіація проводилася б за взаємною згодою сторін спору на підставі принципів добровільної участі, рівності, активності, самовизначення сторін, незалежності, нейтральності та конфіденційності інформації.

Домовленості, досягнуті сторонами за результатами медіації, пропонувалося викладати письмово в договорі або в мирових угодах, якщо спір проводився в рамках кримінального та судового провадження або третейського розгляду. Медіатором могла би бути фізична особа віком старша за 30 років з вищою або професійно-технічною освітою, яка пройшла професійне навчання медіації.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року Рада прийняла за основу законопроект про регламентування позасудового способу вирішення спорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram