ГоловнаПолітика

Денісова закликала Росію спрямувати поранених українських моряків у "нейтральну країну"

Трьох українських моряків мають намір перевести в СІЗО без належних умов для лікування.

Денісова закликала Росію спрямувати поранених українських моряків у "нейтральну країну"
Людмила Денисова
Фото: facebook/Людмила Денісова

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до глав диппредставництв країн Євросоюзу з вимогою посилити тиск на Росію для звільнення захоплених ФСБ біля берегів Криму українських моряків, а також зажадала від Москви передати поранених моряків у нейтральну країну для надання кваліфікованої медичної допомоги.

Відповідну заяву Денісова оприлюднила на своїй сторінці у фейсбуці.

"Згідно з Третьою Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими, 24 українських моряки мають статус військовополонених. Це визнає більшість цивілізованих країн світу... зокрема, я вимагаю від РФ спрямувати поранених військовополонених у третю (нейтральну) країну, для надання їм кваліфікованої медичної допомоги. Це відповідало б положенням Женевської конвенції 1949 року", - йдеться в тексті заяви.

Український омбудсман звернула увагу європейських дипломатів на те, що одним з головних питань залишається стан поранених моряків, яким, як і всім іншим полоненим, в січні 2019 року суд Москви продовжив термін утримання під вартою на три місяці.

"Ні я, ні адвокати досі не отримали підтвердженої медичними довідками офіційної інформації про те, які саме поранення були отримані, як здійснювалося лікування і як почуваються українські моряки", - зазначає омбудсмен.

Денісова зазначила, що наполягає на звільненні захоплених українських військових "без будь-яких умов з боку Росії" і закликала країни ЄС посилити тиск на російську владу і на подальше посилення санкцій.

Пізніше український омбудсмен повідомила, що за наявною у неї інформацією, поранених українських військовополонених моряків Андрія Артеменка, Андрія Ейдера і Василя Сороку мають намір перевести з медичного блоку московського СІЗО "Матросская тишина" в СІЗО "Лефортово".

"За висновками, наданими РФ, стан здоров'я трьох поранених задовільний, але з альтернативних джерел відомо, що це не так. Стурбована цією ситуацією і вважаю, що переміщення українських військовополонених становить загрозу для подальшого одужання і якнайшвидшого звільнення", - написала вона.

У зв'язку з цим уповноважений Верховної Ради з прав людини звернулася до міністра закордонних справ України Павла Клімкіна і до в.о. міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун з проханням вжити заходів щодо забезпечення невідкладного медичного обстеження, лікування і реабілітації українських моряків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram