ГоловнаПолітика

Парламент порушує незалежність Конституційного Суду на етапі його формування, - експерт РПР

Завтра КС розгляне подання народних депутатів про порушення в парламентській процедурі відбору кандидатів у КС.

Парламент порушує незалежність Конституційного Суду на етапі його формування, - експерт РПР
Юлия Кириченко
Фото: Дмитрий Липавский

Верховна Рада України порушує незалежність Конституційного суду на етапі його формування, оскільки процедура відбору кандидатів до КС у парламенті суперечить Конституції. Таку думку висловила член правління Центру політико-правових реформ, член Ради Реанімаційного Пакету Реформ Юлія Кириченко під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

Нагадаємо, що завтра КС розгляне необхідність відкриття провадження за поданням 47 народних депутатів щодо неконституційності порядку призначення суддів КСУ Верховною Радою України.

"Якщо завтра Конституційний Суд відмовить депутатам у відкритті провадження - це для мене означає, що Конституційний Суд не може захистити навіть себе. Це можливість для КС сказати парламенту, що вони не праві, коли так впливають на суд під час його формування. Якщо судді КС усуваються - для мене питання вичерпано. Чи може тоді такий суд захистити права громадян, якщо він не збирається захистити самого себе?" - висловилася Кириченко.

За її словами, якщо КС не прийме рішення про зміни в процедурі призначення Верховною Радою кандидатів до КС, у майбутньому парламент даватиме принаймні шість суддів Конституційного Суду, які будуть політично пов'язані з фракціями, які їх висувають.

"Якщо провадження буде відкрито, питання розглядатимуть 16 суддів (усього є 18, двоє - взяли відвід, оскільки вони були обрані саме за парламентською процедурою). Спрогнозувати, коли ми отримаємо рішення, складно. Але це буде чіткий сигнал парламенту, що КС бореться за свою незалежність", - резюмувала експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram