ГоловнаПолітика

"Нафтогаз" готовий продовжити договори про транзит російського газу, - Коболєв

Українська сторона наполягатиме на підписанні контракту згідно з європейським правом.

"Нафтогаз" готовий продовжити договори про транзит російського газу, - Коболєв
Андрей Коболев
Фото: Макс Левин

Голова Національної акціонерної компанії "Нафтогаз" Андрій Коболєв заявив, що компанія готова продовжити чинні договори про транзит російського газу через територію України після 2019 року, якщо вони будуть дотримуватися норм європейського права.

Про це він повідомив на брифінгу після тристоронніх переговорів у Брюсселі.

"Нафтогаз" готовий розглядати майбутні договори, тільки якщо вони повністю будуть дотримуватися європейського законодавства, яке було імплементовано в Україні", - сказав Коболєв.

Він додав, що "Нафтогаз" відкритий до будь-яких варіантів, якщо вони відповідають уже ухваленим рішенням у Стокгольмі і передбачають повне виконання російською стороною своїх зобов'язань у межах двох програних справ.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін також зазначив, що ситуація змінилася, оскільки в Україні тепер інше законодавство.

"Російська сторона навіть не розглядає, що в нас тепер абсолютне інше законодавство, інші правила та інші закони, які віддзеркалюють законодавство ЄС", - додав він.

Нагадаємо, 21 січня відбувся черговий раунд тристоронніх переговорів про транзит газу. За підсумками зустрічі голова МЗС Клімкін заявив, що Росія пропонує продовжити дію чинного транзитного контракту після 2019 року. Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович зазначив, що новий контракт повинен бути довгостроковим і мати такі обсяги, щоб бути комерційно цікавим для залучення в українську ГТС європейського інвестора з високою репутацією.

Раніше Коболєв назвав збереження транзиту головним завданням переговорів з російським "Газпромом". Крім того, українська сторона буде наполягати на підписанні контракту згідно з європейським правом, щоб забезпечити обсяги і гарантії виконання. Коболєв зазначив, що без нового контракту "Газпром" з 2020 року може припинити транзит. Як відомо, термін дії контракту на транзит російського газу в ЄС від 2009 року добігає 1 січня 2020 року.

"Нафтогаз" заявив, що готовий скоротити позовні вимоги до "Газпрому" з 12 млрд доларів до 2 млрд доларів у разі укладення довгострокового контракту про транзит. Росія готова продовжити контракт на транзит газу через Україну в разі врегулювання спору між "Нафтогазом" і "Газпромом" в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма (Швеція).

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію 4,63 млрд доларів за недопостачені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. За результатами двох проваджень у Стокгольмському арбітражі "Газпром" повинен заплатити 2,56 млрд доларів на користь НАК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram