ГоловнаПолітика

Меркель пообіцяла порушити питання звільнення захоплених українських моряків на зустрічі з Путіним

Канцлер Німеччини запевнила Україну в солідарності в її конфлікті з Росією.

Меркель пообіцяла порушити питання звільнення захоплених українських моряків на зустрічі з Путіним
Фото: EPA/UPG

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель запевнила, що солідарна з Україною в її конфлікті з Росією. Вона пообіцяла обговорити питання дотримання прав України в Керченській протоці з президентом РФ Володимиром Путіним на саміті "Великої двадцятки" в столиці Аргентини.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

За словами Меркель, у конфлікті з Росією Київ повинен діяти "обдумано". Вона також вказала на неможливість вирішити українсько-російський конфлікт військовими методами.

"Урегулювання в Україні можливе тільки шляхом діалогу", - підкреслила Меркель.

При цьому вона звинуватила Москву в тому, що та свідомо прагне закрити доступ до Маріуполя і інших українських портів в Азовському морі через Керченську протоку.

"Є пояс країн (уздовж кордонів Росії, - ред.), які не можуть розвиватися так, як вони хочуть. Ми, німці, не можемо заплющувати на це очі", - сказала вона, нагадавши також дії РФ у Грузії, Молдові, Вірменії й Азербайджані.

Канцлер також звинуватила Кремль у погіршенні умов судноплавства в Керченській протоці після зведення моста.

"У цьому повністю провина російського президента", - підкреслила вона.

Меркель закликала РФ звільнити українських військових моряків і повернути захоплені кораблі.

Вона також підтвердила готовність продовжити переговори про врегулювання в "нормандському" форматі. При цьому вона визнала, що успіхи консультацій Німеччини, Франції, України і Росії поки що "дуже і дуже незначні".

Говорячи про проект будівництва газопроводу "Північний потік-2", проти якого виступає Київ, Меркель підкреслила, що Україна і далі має залишатися транзитною країною.

Нагадаємо, раніше Путін і Меркель провели телефонну розмову, під час якої обговорили конфліктну ситуацію в Керченській протоці. Російський президент звинуватив Україну, а канцлер закликала до деескалації.

Президент України Петро Порошенко, зі свого боку, провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, який засудив ескалацію і агресивні дії РФ і пообіцяв обговорити це питання з Путіним в Буенос-Айресі.

Раніше Порошенко заявив, що також розраховує на підтримку США на саміті G-20. Він закликав Росію забратися з України і висловив сподівання, що на саміті в Аргентині президент США Дональд Трамп звернеться із цим закликом до президента РФ Володимира Путіна.

Одним з можливих варіантів підтримки України, на думку Порошенка, може бути заходження суден НАТО в Чорне море.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram