ГоловнаПолітика

91% українців знає про роботу судів тільки з новин

Учасники засідань більше довіряють судам.

91% українців знає про роботу судів тільки з новин
Фото: Макс Требухов

Тільки 8% населення України брали участь у судових засіданнях, інші 91% не мають досвіду судових розглядів.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного з ініціативи програми USAID "Нове правосуддя" у вересні-жовтні 2018 року.

Довіра українців, які були учасниками судових засідань, у 2018 році збільшилася вдвічі порівняно з минулим роком - до 34%. Цей показник удвічі перевищує рівень довіри населення, які дізнаються про роботу суддів з новин.

Питання "Наскільки ви довіряєте тому суду, де ви брали участь у провадженнях" показав однаковий рівень довіри і недовіри: по 28%. Ще 40% нейтрально ставляться до рішення суду, в якому брали участь.

Загалом, як свідчить опитування USAID, 63% учасників судових засідань вважають, що судді були ввічливими та коректними, 60% - що рівень професійної кваліфікації суддів був належним, 59% - що добре організована робота апарату суду, 54% визнали комфортними умови проведення засідання і стільки ж відзначили, що були відсутні вимоги хабарів і будь-яких неофіційних платежів.

Опитування USAID охопило 2478 громадян у всіх регіонах України, крім Криму, непідконтрольних уряду територій і зони проведення операції Об'єднаних сил. Дослідження проводилося з 12 вересня по 1 жовтня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram