ГоловнаПолітика

Українці, які брали участь у судових засіданнях, більше довіряють судам

Довіра до судів серед професійних юристів взагалі сягає 41%.

Українці, які брали участь у судових засіданнях, більше довіряють судам
Фото: Макс Левин

Українці, які брали участь у судових засіданнях, удвічі більше довіряють судам, ніж пасивні споживачі новин про суди.

Про це свідчить соціологічне опитування, проведене у вересні 2018 року програмою USAID "Нове правосуддя".

Рівень довіри до судів у населення у цілому становить всього 16%, але серед учасників судових проваджень він сягає 34%. Довіра до судів серед професійних юристів - 41%.

Для порівняння, ще 2015 року рівень довіри до судів знаходився на позначці 5% для населення в цілому і 16% для учасників судових засідань.

Синій колір - рівень довіри, червоний - недовіри
Синій колір - рівень довіри, червоний - недовіри

Дослідження показало, що ключовими факторами підвищення довіри до судової влади є комунікація з громадськістю, задоволення учасників засідань роботою суду та пряма кореляція з довірою до інших гілок влади.

Опитування USAID проводилося з 12 вересня по 1 жовтня. Було опитано 2478 громадян у всіх регіонах України, крім окупованих районів і зони проведення бойових дій. Також у дослідженні взяли участь 400 адвокатів і прокурорів, представників установ судової експертизи, слідчих МВС і інших органів.

Нагадаємо, 2015 року під тиском зовнішніх і внутрішніх факторів Україна почала судову реформу. Відтоді почала роботу Вища рада правосуддя, новий Верховний Суд, парламент скасував суддівську недоторканність. Для усіх суддів без винятку ввели кваліфікаційне оцінювання, а ті, хто відмовляється його проходити, підлягають звільненню. Докладніше читайте у матеріалі LB.ua "Судова реформа: питання, відповіді".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram