ГоловнаПолітика

НАБУ переплатило 1,5 млн грн за автомобілі, - експертиза

Експерти Інституту споживчих експертиз проаналізували тендер.

НАБУ переплатило 1,5 млн грн за автомобілі, - експертиза
Фото: Сергей Нужненко

Нещодавній тендер НАБУ із закупівлі автомобілів має ознаки корупції, в результаті чого державі завдано збитків у розмірі понад 1,5 млн грн. Про це свідчать результати економічної експертизи, проведеної Інститутом споживчих експертиз, повідомляють "Українські новини".

Експерти інституту проаналізували тендер на закупівлю службових автомобілів загальною вартістю понад 11 млн грн. Як з'ясувалося, в тендері на автомобільні лоти брали участь усього дві компанії, при цьому одна з них є дилером іншої.

"Докладний аналіз цієї закупівлі виявив фактичну відсутність конкуренції. Заявки на тендер подали всього дві компанії: "Єврокар" і "Автоцентр Прага Авто на Кільцевій". Але "Автоцентр Прага Авто на Кільцевій" є дилером "Єврокару", тобто йдеться про пов'язані господарські суб'єкти, що є порушенням законодавства", - зазначили експерти у звіті.

Також фахівці дослідницького інституту порівняли роздрібні ціни на автомобілі Skoda в салоні "Автоцентр Прага Авто на Кільцевій" із закупівельними цінами. Ціни в прайсі виявилися значно нижчими. Крім того, під час аналізу ринкових пропозицій співробітники інституту виявили, що при купівлі великої партії автомобілів імпортер, як правило, надає суттєву знижку. Опитування корпоративних клієнтів компанії "Єврокар" показало, що знижка у разі такого обсягу замовлення може сягати 10%.

"З урахуванням цього факту різниця в ціні між закупівельною і реальною (тією, яку міг би надати продавець) становить 140-240 тис. грн. І це – на одному автомобілі", - відзначили в Інституті споживчих експертиз.

Відповідно до тендерної документації на машинах, закуплених НАБУ, встановлено додаткове обладнання, але в документах його вартість не визначена.

Експерти інституту перевірили, в яку суму могло обійтися встановлення гучномовця, проблискового маячка і сейфа для документів, зброї і боєприпасів. Аналіз цінових пропозицій постачальників цих видів продукції свідчить, що в середньому подібне обладнання з установленням можна придбати за 20-25 тис. грн.

Проаналізувавши всі дані, в інституті дійшли висновку, що в цій закупівлі кошти українських платників податків могли бути використані більш ефективно.

"НАБУ чомусь не розглянуло аналогічні моделі інших відомих автовиробників. Наприклад, позашляховики KIA, Hyundai, Renault з аналогічними характеристиками можна було б придбати з економією в 200-500 тис. грн.", - наголошено у звіті інституту.

У своїх висновках експерти резюмували, що всі ці недоліки з боку НАБУ призвели до втрати 1,5 млн грн державних коштів. Це може свідчити про ознаки корупційних дій з боку організатора тендера.

Раніше низка ЗМІ повідомляла про те, що НАБУ закупило дорогі авто з круїз-контролем і клімат-контролем за 12,07 млн грн. Усі автомобілі повинні були бути укомплектовані спецобладнанням: сейфом, гучномовцем і маячком.

Окрім того, Національне антикорупційне бюро хоче купити близько тисячі флешок і жорстких дисків за більш ніж мільйон гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram