ГоловнаПолітика

Суд визнав прослуховування Розенблата порушенням депутатської недоторканності

Докази проти депутата здобули незаконно.

Суд визнав прослуховування Розенблата порушенням депутатської недоторканності
Фото: Сергей Нужненко

Окружний адміністративний суд Києва 20 вересня визнав незаконними оперативно-розшукові заходи Національного антикорупційного бюро щодо депутата Верховної Ради Борислава Розенблата.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби суду.

Розгляд справи тривав майже рік. Суд встановив, що відповідачі безпідставно здійснювали кримінальне переслідування Розенблата за межами відповідного кримінального провадження і без дотримання законодавчих вимог  до забезпечення депутатської недоторканності, тобто без отримання згоди Ради на притягнення позивача до кримінальної відповідальності.

Суд вирішив, що це призвело до протиправного втручання в особисте і сімейне життя депутата.

За результатами розгляду справи, що тривав близько року, суд задовольнив позов, визнавши протиправними дії відповідача та зобов'язав їх дотримуватися вимог чинного законодавства і гарантії депутатської недоторканності.

При цьому суд заявляє, що не може оприлюднити мотивувальну частину цього рішення, оскільки в матеріалах справи є документи, що містять державну таємницю.

Нагадаємо, Розенблат є фігурантом так званої "бурштинової справи".

Його і ще одного депутата Максима Полякова підозрюють в одержанні неправомірної вигоди за внесення до парламенту законопроектів і вчинення інших дій, пов'язаних з видобутком бурштину, в інтересах компанії-нерезидента.

Дії Розенблата кваліфіковано за ч.4 ст.368 (одержання хабара), ч.2 ст.369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу.

2016 року в рамках розслідування нелегального видобутку бурштину на нардепа вийшла агент НАБУ. Вона назвалася представником компанії "Фуджейра" з ОАЕ, яка нібито мала намір видобувати й експортувати бурштин з Житомирської області. Депутат мав допомогти агенту отримати ліцензію на користування надрами і внести законодавчі поправки до Митного і Податкового кодексу спеціально під "Фуджейру", в тому числі щоб компанія платила меншу ренту за видобуток бурштину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram