ГоловнаПолітика

Порошенко попрощався із сенатором США Джоном Маккейном

"Ви - справжній герой Америки, і ви - справжній герой України".

Президент Петро Порошенко у Вашингтоні взяв участь у жалобних заходах прощання із сенатором Сполучених Штатів Америки Джоном Маккейном, інформує прес-служба президента.

«Сенаторе, ми дуже вдячні вам. І саме тому зараз, доносячи думки і співчуття великої 45-мільйонної нації, сьогодні я тут», - сказав Глава держави після церемонії.  

Фото: president.gov.ua

Петро Порошенко зазначив, що цього сумного дня він, як Президент України і як друг сенатора Маккейна, мав бути на церемонії «для того, щоб віддати данину й повагу моєму другові і великому другові України, справжньому американцеві і справжньому борцеві за ідеали демократії та волі».

Президент особливо відзначив, що сенатор Маккейн був поряд з Україною та українцями в критичні моменти нашої історії. «Ми всі запам'ятали його на Майдані під час Революції Гідності, коли за температури мінус 26 градусів він вийшов роздягнений, звернувся до сотень тисяч людей, які стояли на Майдані для того, щоб висловити абсолютно необхідні тоді слова підтримки. Що весь світ і Сполучені Штати Америки разом з українським народом. І коли треба було консолідувати світ під час Мюнхенського форуму з безпеки - він був лідером і допомагав нам», - констатував Глава держави.

Петро Порошенко також згадав одну з останніх своїх зустрічей із сенатором, коли вони разом із Джоном Маккейном вирішили відвідати українських морських піхотинців, які тримали оборону в районі Широкиного.  

«За 10 кілометрів до прибуття Служба безпеки мені повідомила, що почався артилерійський обстріл місця, до якого ми їхали. І я сказав сенаторові, що я, як Президент і Верховний Головнокомандувач, повинен бути там, але за безпеку сенатора й американців - дуже турбуються і просять, щоб він не їхав. І я назавжди, на все життя запам'ятав його слова: «У найважчі й у небезпечні часи вашої історії, пане Президенте, я з вами».

"Ще раз дякую. Ви - справжній герой Америки, але ви і справжній герой України. Спасибі вам», - сказав Президент України, висловлюючи вдячність і повагу сенаторові Джону Маккейну.  

Джон Маккейн помер 26 серпня від раку у віці 81 року. Його поховають 2 вересня в Аннаполісі, штат Меріленд, на кладовищі академії ВМС США.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram