ГоловнаПолітика

Ердоган попросив у Джемілєва список українських в'язнів Кремля

У російських в'язницях перебуває понад 70 українських політв'язнів.

Ердоган попросив у Джемілєва список українських в'язнів Кремля

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган попросив лідера кримських татар Мустафу Джемілєва надати йому список українських в'язнів у російських в'язницях, з приводу яких він пообіцяв «говорити з Путіним».

Про це Джемілєв повідомив в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Під час останніх зустрічей, а це було 12 липня, ми разом з Порошенком (президентом України Петром - ред.) були на відкритті Трансанатолійської газової системи, у нас знову відбулася зустріч з Ердоганом, я йому сказав, що зараз в російських в'язницях понад 70 наших політв'язнів. Зробіть, домовтеся з Путіним про їх звільнення! Він сказав: звичайно, ми будемо приймати якісь заходи, але ви назвіть хоча б кілька імен. Я назвав Сенцова, Кольченка ...», - повідомив Джемілєв.

За словами Джемілєва, кілька днів тому МЗС Туреччини попросило повний список політв'язнів.

«Я думаю, що все одно вони будуть говорити з Путіним. Але наскільки виявиться продуктивною розмова? Я ще запитував: чи є у вас там «в заначці» ще російські терористи, щоб обміняти? Хоча, з моєї точки зору, це взагалі-то аморально - міняти абсолютно невинних людей, патріотів своєї країни на терористів, на людей, у яких руки по лікті в крові», - зазначив Джемілєв.

Нагадаємо, в жовтні минулого року засуджених в анексованому Росією Криму лідерів кримськотатарського національного руху Ахтема Чийгоза і Ільмі Умерова передали Туреччині. За неофіційною інформацією, домовленість про передачу Чийгоза і Умерова було досягнута під час зустрічі президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і російського президента Володимира Путіна.

Раніше лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв передав президенту Туреччини особисте послання від президента України Петра Порошенка. Про що йде мова в посланні - невідомо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram