ГоловнаПолітика

Соратника Луценка і племінника Матіоса не покарали за водіння в нетверезому вигляді, - ЗМІ

У справі інших нетверезих водіїв судді прийняли зовсім інше рішення.

Соратника Луценка і племінника Матіоса не покарали за водіння в нетверезому вигляді, - ЗМІ
Фото: bihus.info

Соратника Генпрокурора Юрія Луценка - Ярослава Максимця і племінника Головного військового прокурора - Андрія Матіоса затримували за водіння в нетверезому вигляді. Втім, в обох випадках суди не визнали показники алкотестера Драгер 6820 допустимим доказом.

Про це йдеться в розслідуванні "Наші Гроші".

Племінник Головного військового прокурора Андрій Матіос, керуючи автомобілем Infiniti FX 37, врізався в огорожу київського швидкісного трамвая на перехресті вулиці Героїв Севастополя і проспекту Комарова. Це сталося в ніч на 26 березня 2018 року.

На місце ДТП прибули патрульні і за допомогою приладу Драгер 6820 зафіксували у водія 0,34 проміле алкоголю (дозволену межу для водіїв - 0,2 проміле). Однак згодом суддя Солом'янського райсуду Києва Марія Зелінська вирішила не залучати Андрія Матіоса до відповідальності за водіння в нетверезому вигляді. У своїй постанові суддя написала, що показники Драгера 6820 не можуть бути допустимим доказом.

Схожа історія трапилася трохи раніше, 13 лютого цього року, з давнім соратником генпрокурора Юрія Луценка - Ярославом Максимцем. Його зупинили патрульні на бульварі Лесі Українки, коли Максимець їхав за кермом автомобіля Porsche Cayenne. У нього алкотестер тієї ж моделі виявив 0,39 проміле алкоголю. Однак згодом ці показники не визнав доказом суддя Печерського райсуду Володимир Карабань. Суд закрив адміністративне провадження через "відсутність складу порушення".

В обох випадках судді посилалися на наказ МВС від 1 березня 2010 року. Цей наказ затверджує перелік приладів, якими правоохоронці можуть перевіряти водіїв на стан сп'яніння. У цьому переліку є тільки 5 тестерів, і Драгера моделі 6820 серед них немає.

Втім, судді далеко не завжди враховують цей наказ. Та ж суддя Марія Зелінська вже через два з половиною місяці після випадку з Андрієм Матіосом прийняла зовсім інше рішення. У справі водія авто Daewoo Lanos вона вказала показники Драгера 6820 першими серед доказів. В результаті Марія Зелінська наклала на водія штраф 10 200 грн і на рік позбавила його водійських прав.

Коли журналісти запитали суддю Зелінську, в чому причина такої суперечливої практики, вона пояснила, що у справі водія Daewoo Lanos враховувала інші докази, крім показників алкотестера.

Суддя Володимир Карабань також зробив для товариша Юрія Луценка виключення зі своєї практики. Цей суддя послідовно відкидає показники Драгера 6820, посилаючись на наказ МВС 2010 року, але при цьому не виправдовує водіїв, а направляє протоколи на оформлення. І тільки в разі Ярослава Максимця він відразу закрив адміністративне провадження - теж в зв'язку з відсутністю порушення.

На питання журналістів, чому у справі Максимця він вирішив закрити провадження, суддя Карабань відповів: "Відверто скажу - не пам'ятаю. Можливо, помилково закрилося".

У патрульній поліції тим часом запевняють, що судді неправомірно застосовують в своїх рішеннях наказ МВС з переліком алкотестерів. Цей наказ свого часу видавали для ДАІ, і це в документі прямо вказано.

Нагадаємо, з 2016 року в Україні штрафи за водіння у п'яному стані були збільшені в три рази - до 10 тис. гривень. Крім того, Верховна Рада України має намір посилити покарання до 10 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортним засобом до 10 років за порушення правил дорожнього руху в стані алкогольного сп'яніння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram