ГоловнаПолітика

Грицак передав Волкеру докази причетності росіян до обстрілу Маріуполя

Російські спецслужби вживають активних заходів щодо дестабілізації ситуації всередині України.

Грицак передав Волкеру докази причетності росіян до обстрілу Маріуполя
Фото: LB.ua

Голова Служби безпеки України Василь Грицак передав спецпредставникові Державного департаменту США Курту Волкеру та американському послу Марі Йованович докази причетності Росії до злочинів проти людяності на території України.

Прес-центр СБУ повідомляє, що Грицак, зокрема, передав матеріали про причетність російської армії до обстрілу Маріуполя і Волновахи у 2015 році, в результаті яких загинули 48 українців.

"Поряд з ескалацією Росією збройного конфлікту на Донбасі російські спецслужби вживають активних заходів щодо дестабілізації ситуації всередині України", - сказав Грицак.

За його словами, російська сторона блокує процес обміну утримуваними особами і використовує їх "для політичного тиску на українську владу".

Раніше у травні на сайті спецслужби була оприлюднена інформація про причетність кадрових російських військових до обстрілу мікрорайону "Східний" у Маріуполі в січні 2015 року. Зокрема, встановлено, що обстріл вели два ракетних дивізіони Збройних сил РФ. Також на відео є запис перехоплення телефонних розмов між російськими військовими, що підтверджує їх причетність до артобстрілу. Згідно із записами, після обстрілу росіяни отримали команду сховати артилерійські установки, з яких вівся обстріл, на території РФ.

Грицак оприлюднив імена військових, які брали участь в обстрілі. За його словами, за результатами розслідування заочно було повідомлено про підозру сімом російським військовим і чотирьом українцям - бойовикам. Всі вони оголошені в розшук.

В СБУ пообіцяли, що результати розслідування найближчим часом передадуть в Міжнародний суд ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram