ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ передасть до суду ООН докази обстрілу Маріуполя військовослужбовцями РФ

Встановлено, що обстріл вели два ракетні дивізіони Збройних сил РФ.

Служба безпеки України вирішила передати в Міжнародний суд ООН докази причетності російських військовослужбовців до артобстрілу Маріуполя Донецької області 24 січня 2015 року.

Про це повідомив на брифінгу голова СБУ Василь Грицак.

На сайті спецслужби оприлюднено інформацію про причетність кадрових російських військових до обстрілу мікрорайону "Східний" у Маріуполі. Зокрема, встановлено, що обстріл вели два ракетні дивізіони Збройних сил РФ.

Також на відео є запис перехоплення телефонних розмов між російськими військовими, що підтверджує їх причетність до артобстрілу. Згідно із записами, після обстрілу росіяни отримали команду заховати артилерійські установки, з яких вели обстріл, на території РФ.

Грицак також оприлюднив імена військових, які брали участь в обстрілі. За його словами, за результатами розслідування заочно було повідомлено про підозру сімом російським військовим і чотирьом українцям - бойовикам. Усіх їх оголошено в розшук.

"Результати розслідування буде передано до Міжнародного суду ООН найближчим часом", - сказав голова СБУ.

Нагадаємо, 24 січня 2015 року бойовики обстріляли житловий квартал Маріуполя, в результаті чого загинули 30 осіб, ще 119 були поранені. Спостережна місія ОБСЄ встановила, що обстріл відбувався з території, окупованої терористами "ДНР".

У лютому Генпрокуратура України повідомила про підозру й ініціювала спеціальне досудове розслідування щодо трьох офіцерів Збройних сил РФ і громадянина України, причетних до артилерійського обстрілу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram