ГоловнаПолітика

НАЗК тимчасово закрило НАБУ доступ до реєстру е-декларацій

Агентство заявило, що співробітник Бюро, зайшовши до реєстру, змінив одну з декларацій.

НАЗК тимчасово закрило НАБУ доступ до реєстру е-декларацій
Фото: Цензор.НЕТ

Національне агентство запобігання корупції вирішило тимчасово закрити повний доступ Національного антикорупційного бюро до реєстру електронних декларацій.

Про це на засіданні НАЗК повідомила голова Наталія Корчак.

За словами співробітника НАЗК Олександра Писаренка, у вересні співробітник НАБУ, зайшовши до реєстру, змінив декларацію одного з чиновників (прізвище він не уточнив). Коли НАЗК попросило НАБУ пояснити те, що трапилося, там відповіли, що це звичайна помилка і службова перевірка не виявила порушень.

"Даю доручення з'ясувати причини й обставини, за яких відбувся цей факт, вжити заходів, пов'язаних із зупинкою доступу співробітників Національного антикорупційного бюро до реєстру декларацій", - сказала після цього Корчак. Вона доручила Писаренкові підготувати і направити відповідну заяву в правоохоронні органи.

Корчак пообіцяла відновити доступ НАБУ до реєстру після з'ясування всіх обставин.

Нагадаємо, в грудні 2016 року НАБУ поскаржилося, що НАЗК відмовляється давати повний доступ до е-декларацій.

У відповідь НАЗК заявило, що надання інформації з реєстру е-декларацій може здійснюватися на підставі постанови слідчого судді, суду. У будь-якому іншому випадку надання повного доступу з боку агентство матиме протизаконний характер і не сприятиме винесенню справедливих рішень.

Проте в середині січня відомства досягли взаєморозуміння і підписали меморандум про співпрацю та обмін інформацією. Документ передбачає, з-поміж іншого, доступ НАБУ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів і банків даних, якими володіє НАЗК.

На НАЗК покладено функції перевірки електронних декларацій представників органів влади. НАБУ, своєю чергою, займається розслідуванням корупційних злочинів високопосадовців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram