ГоловнаПолітика

Порошенко: ситуація із Саакашвілі не варта міжнародної уваги

"Якщо обвинувачений втікає з-під варти або порушує закон, за це повинна бути відповідальність".

Порошенко: ситуація із Саакашвілі не варта міжнародної уваги
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко вважає, що ситуація навколо Михайла Саакашвілі не варта міжнародної уваги.

Про це він сказав на брифінгу в Литві, куди він приїхав з візитом.

"Взагалі, якщо ми оцінюємо ситуацію із Саакашвілі, вона не варта міжнародної уваги. Тому що були конкретні злочини, які були скоєні, і ми повинні забезпечити: перше - прозорість слідства, друге - абсолютну відкритість, неупередженість правоохоронних органів", - заявив президент.

"Якщо обвинувачений втікає з-під варти, або порушує закон, або незаконно перетинає кордон, за це повинна бути відповідальність, але вона ніяк не повинна бути пов'язана з будь-якою політичною діяльністю тієї чи іншої людини. Закон порушувати не можна. Чи в Україні, чи в Литві", - заявив Порошенко.

Президент вважає, що Саакашвілі повинен відповість слідству і суспільству на звинувачення, які йому висувають. "Якщо він не відповідає, це тільки свідчить про обґрунтованість звинувачень", - сказав він, хоча в Україні діє презумція невинності.

Порошенко пообіцяв, що не втручатиметься в цю справу.

Нагадаємо, вранці 5 грудня Саакашвілі прийшли затримувати за підозрою у співпраці з олігархом-утікачем Сергієм Курченком. Саакашвілі звинувачують в отриманні грошей від Сергія Курченка (ч.1 ст.256 КК). Генпрокуратура заявила, що Саакашвілі отримав від Курченка 500 тис. доларів на акції протесту. Також ГПУ виклала запис розмови Саакашвілі з Курченком.

Саакашвілі намагався уникнути затримання, забравшись на дах багатоповерхового будинку по вулиці Костьольній біля Майдану Незалежності. Кореспондент LB.ua став свідком, як він погрожував зістрибнути. На дах по пожежній драбині вилізли спецпризначенці і затримали його. Саакашвілі посадили в мікроавтобус СБУ і спробували вивезти на вулицю Володимирську для слідчих дій, але проїзд заблокували його прихильники. У підсумку вони витягли політика з мікроавтобуса і звільнили. Зараз Саакашвілі оголошено в розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram