ГоловнаПолітика

Ірина Луценко: умовою продовження особливого статусу Донбасу стане виведення російських військ

"Його буде продовжено на рік, але набуде чинності, коли виведуть війська".

Ірина Луценко: умовою продовження особливого статусу Донбасу стане виведення російських військ
Фото: Макс Требухов

Представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що в законопроект №7164, яким пропонується продовжити на рік дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", буде внесено важливу поправку. Вона передбачає, що особливий статус ОРДЛО набуде чинності тільки тоді, коли з них виведуть російські війська.

Про це вона сказала в ефірі "112 каналу".

"Щодо цього закону вже пройшли переговори з фракціями, ми внесемо ще зміни в 10-ту статтю [закону про особливий порядок місцевого самоврядування], де буде поставлено умову, що його продовжать на рік, але набуде чинності, коли виведуть війська, відбудеться розмінування, будуть звільнені заручники", - заявила Луценко.

Нинішня редакція передбачає зміну тільки першої статті цього закону.

Луценко також повідомила, що цей законопроект став наслідком домовленостей спецпредставника США Курта Волкера і російського куратора "Л/ДНР" Владислава Суркова.

Нагадаємо, що Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року, які так і не дозволили йому почати діяти, - законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів. При цьому термін дії закону обмежений трьома роками.

Термін дії цього закону закінчується 18 жовтня 2017 року.

Законопроект №7164 передбачає його продовження на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram