ГоловнаПолітика

2 травня: що відомо про фігурантів і справу

18 вересня суд виправдав 20 підозрюваних у справі про події 2 травня 2014-го року. Усі вони були проросійськими активістами. Двох із них – Сергія Долженкова та громадянина РФ Євгенія Мефьодова майже зразу арештували по іншій справі. Тепер їм інкримінують ст. 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). 

Одеські активісти зустріли вирок суду обуренням. Відбулась сутичка, у ході якої правоохоронці застосували сльозогінний газ. Після того, як підозрюваних відпустили, одного з них – Руслана Фросяка побили на заправці на виїзді з Одеси. У нього струс мозку і перелом ребер. По факту побиття правоохоронці відкрили кримінальне провадження. LB.ua розповідає деталі про справу 2 травня і виправданих підозрюваних.

Фото: dumskaya.net

Суть справи

2 травня 2014 року проросійські активісти напали на футбольних фанатів одеського клубу «Чорноморець» і харківського «Металіст», які планували спільну ходу на підтримку єдності України. Колону «куликовців» – прихильників «Антимайдану» та проросійських рухів, які отаборилися на Куликовому полі Одеси – супроводжувала міліція, на чолі з заступником голови одеської міліції Дмитрієм Фучеджі. Почалась сутичка. Активісти з обох сторін почали жбурляти каміння, коктейлі молотова. Згодом бойовики проросійських організацій застосували вогнепальну зброю. Від поранень померло шестеро людей.

Водночас, слідство підозрювало у стрілянині й проукраїнського активіста Сергія Ходіяка. Правоохоронці вважали, що саме він поранив кількох співробітників міліції, «антимайданівців», журналістів та «реконструктора» Євгена Лосинського, який помер від поранень. Під тиском патріотичних організацій Ходіяк був випущений під домашній арешт.

Протистояння у центрі міста перемістилося на Куликове поле, у підсумку табір «Антимайдану» був розгромлений, а його учасники забарикадувалися у Будинку профспілок Одеської області і звідти обстрілювали проукраїнських активістів. У відповідь полетіли пляшки із запалювальною сумішшю. Внаслідок пожежі у будинку загинула 31 особа, та ще 8 розбились, вискочивши із вікон.

Цього дня загинуло 48 людей, 250 були травмовані.

Фото: tvc.ru

Чому суд відпустив підозрюваних?

Головною причиною виправдовувального вироку став брак доказів з боку сторони обвинуваченя. За словами колегії суддів, «немає жодного доказу, що підтверджує звинувачення. Більш того, звинувачення навіть не намагалося довести провину». 

Докази прокуратури не були враховані частково через те, що вони були здобуті з порушенням норм КПК.

А фото і відео за участі фігурантів справи суд не прийняв - колегія вважає, що прокуратура не змогла обґрунтувати, що на них зображені саме підозрювані.

Суд також вирішив, що справа політично мотивована, адже на лаві підсудних – представники тільки однієї зі сторін конфлікту.

Свідки подій 2 травня заявляли, що правоохоронці не одразу обшукали приміщення будинку профспілок і торгового центру «Афіна», а лише через декілька днів. Через це частина доказів була втрачена.

Також, у фільмі «2 травня. Без міфів» знятого по мотивам розслідування групи «2 травня» учасник Антимайдану Сергій Рудик, розповідає, що правоохоронці заштовхали близько 50 антимайданівців в Афіни і пообіцяли, що їх звідти виведуть. Згодом, частину людей запакувавали в машини і вивезли в Біло-Дністровськ. Після того, правоохоронці порадили антимайданівцям залишити заборонені об’єкти у них в машині, «щоб не було зайвих проблем».

Антимайданівець Сергій Рудик
Фото: стоп-кадр видео
Антимайданівець Сергій Рудик

«Єдине, що хлопці молодці, наші одеські правоохоронці, молодці, перед тим, як почали нас вигружати, сказали. Хлопці у кого що є – краще залиште в машині, щоб було менше питань до вас потім», - говорить Рудик.

Головний свідок у справі

Головний свідок у справі 2 травня – член «Антимайдану» Олександр Посмиченко. Він був затриманий 2 травня на місці трагедії – в торговому центрі «Афіна». Після затримання зізнався, що причетний до подій і почав співпрацювати зі слідством. Зокрема, він дав свідчення про те, що йому, як і іншим учасникам проросійських акцій, платили гроші за участь у мітингах. За його словами – в російських рублях. Також, Посмиченко опізнав кількох затриманих у справі.

3 березня 2016 він частково відмовився від своїх показів, заявивши, що серед них є й такі, що можуть нашкодити його власній справі, і що він давав ці свідчення під тиском правоохоронців. Але вже 19 травня Посмиченко продовжив свідчити у суді. Витім, його покази так і не були прийняті.

Олександр Посмиченко в залі суду
Фото: Таймер Одесса
Олександр Посмиченко в залі суду

Підозрювані

Перед вироком по справі проходило 19 підозрюваних, уточнили LB.ua в прес-службі Одеської прокуратури, водночас заявили, що не розділяють підозрюваних на проросійських та проукраїнських. Наскільки, відомо, наразі усі з підозрюваних колишні члени Антимайдану. З усіх лише п'ять перебували у СІЗО. Коротка інформація про головних підозрюваних нижче. 

Сергій Долженков, 30 років. Прізвисько – «Капітан Какао». З 2009 по 2012 рік працював оперуповноваженим Одеського міського управління МВС. Його батько також працював у міліції – був главою Одеського інституту МВС. Брат Сергія Олег Долженков керував управлінням міжнародних зв’язків за часів мера Едуарда Гурвіца.

Сергей Долженков
Фото: Таймер Одесса
Сергей Долженков

Цікава історія звільнення Долженкова. Посади він позбувся через секс з неповнолітньою дівчиною у власному кабінеті. Після звільнення Сергій очолив ГО «Громадянський рух Одеси».

МВС підозрювали, що саме Долженков організовував проросійську колону 2 травня. За даними правоохоронців, він спеціально підбирав хлопців в інтернеті для участі у силових акціях. Йому інкримінували хуліганство, захоплення будівель, замах на вбивство і замах на вбивство працівника міліції.

Євгеній Мефьодов, 34 роки. Громадянин Росії. Приїхав в Одесу в 2013 році. Як розповідав він російському сайту ubop.info, переїхав, бо хотів «жити біля моря». По приїзду Євген влаштувався таксистом.

Євгеній Мефьодов
Фото: Думская
Євгеній Мефьодов

Свідок Александр Посмиченко стверджує, що особисто був знайомий з Мефьдовим і знає, що той фінансував «Антимайдан». Росіянин, за його словами, брав активну участь у подіях 2 травня – жбурляв у людей каміння, палки і «коктейлі молотова». Окрім цього він начебто мав при собі пістолет Макарова. Сам Мефьодов всі звинувачення відкидає. Каже, що приїхав на Кулекове поле виключно через цікавість. Був в Будинку профспілок під час пожежі. Отримав опіки.

Максим Сакауов, 41 рік. Також, громадянин Росії. Народився в Тирасполі (місто у невизнаній республіці Придністров’я, яка є частиною Молдови). Представник Антимайдану. Російська Федерація опікувалась, як Сакауовим, так і Мефьодовим. Їх навіть хотіли обміняти на українських політв’язнів Карплюка і Клиха.

Максим Сакауов в суді
Фото: Таймер Одесса
Максим Сакауов в суді

Віце-спікер Ірина Геращенко вважає, що така зацікавленність РФ свідчить про те, що ці двоє підозрюваних залежні від Росії бойовики. 

"Всіх цих персонажів, звільнених одеським судом,бойовики вставляли в свої "хотєлки" на обмін, шантажуючи українську сторону вимогою випустити росіян, причетних до теракту в Одесі. Наша позиція була й залишається незмінною - така зацікавленість залежних від РФ бойовиків у звільненні причетних до терактів, свідчить про пряму причетність до цих провокацій РФ. Події в Одесі не мають відношення до мінських угод, отже ці персонажі мають відповідати по українським законам, а після визначення термінів покарання можна говорити про їх передачу РФ в обмін на політв'язнів Кремля. Саме так вдалося звільнити Солошенка і Афанасьєва. Але замість визначення термінів покарання суд їх просто відпустив. Я повністю поділяю обурення і позицію ГПУ і СБУ, я також вважаю, що на ці "гуманні" рішення "найгуманнішого" суду має бути подана негайна апеляція. Ну, й ще одне - без реформи судової системи терористи і сепаратисти, підривники держави і державності і надалі будуть відсувати свою безкарність", - написала вона у Facebook.

Про ще двох колишніх підсудних: Владислава Романюка та Сергія Корчинского майже нічого не відомо. Романюк – одесит, йому 22 роки, Корчинському – 44 роки. Свідок Олександр Посміченко заявив, що бачив, як вони кидали каміння і коктейлі Молотова в проукраїнських активістів.

Також, по справі проходять: Андрій Тіоса, Олександр Посміченко, Володимир Зібніцкий, Максим Мазур, Павло Ковшов, Владислав Ільініцькій, Олександр Дзюбенко, Олександр Суханов.

Силовики у розшуку

Свідки 2 травня розповідали, що правоохоронців навіть не намагались «розвести» активістів – навпаки міліціонери відверто бездіяли, а пожежні їхали надто повільно. 

По цих фактах відкрита ще одна справа – щодо неналежної охорони порядку працівниками МВС під час безчинств 2 травня. Її розслідує департамент спецрозслідувань ГПУ Сергія Горбатюка. 

В умисній бездіяльності підозрюють екс-начальника Одеської міліції Петра Луцюка. Його звинувачують також у підробці документів про введення оперативного плану «Хвиля». Луцюк, за версією слідства, не ввів в дію цей план, спеціально розроблений для запобігання масовим заворушенням, а потім спробував себе вигородити.26 лютого 2016 ГПУ направила справу у суд. Поки це, єдиний підозрюваний по справі неналежної діяльності правоохоронців, чия справа передана у суд. Сергій Горбатюк впевнений, що його вина доведена достатньо. 

Підозрюють у бездіяльності й його заступника Дмитро Фучеджі – це той міліціонер, який особисто супроводжував колону антимайданівців, фактично зіштовхнувши їх лобами з проукраїнськими активістами. 7 травня 2014 року він втік з України. Після чого був оголошений у розшук.

За спиною антимайданівця, котрий стріляє, стоїть Фучеджі.
Фото: ic.pics.livejournal.com
За спиною антимайданівця, котрий стріляє, стоїть Фучеджі.

Переховується від слідства також і колишній начальник Головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій в Одеській області Володимир Боделан. За даними Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради він дав команду пожежникам не приїжджати на місце пожежі у будинок профспілок.

Далі буде?

Прес-секретар Генеральної прокуратури Лариса Сарган у день звільнення підозрюваних написала, що прокуратура не згідна з рішенням суду і планує подати апеляцію.

"У ходісудового розгляду представники прокуратури орієнтували суд на призначення обвинуваченим покарання у виглядіпозбавлення волі на строк від 8 до 15 років в залежності від ступеню тяжкостікримінального правопорушення. Докази, що були отриманіслідчими органів поліції та прокуратури Одеської області після переданнякримінального провадження центральним апаратом органів внутрішніх справ до Одеси щодо подій 2 травня та надані суду, прийняті не були. (..) Прокуратура категорично не погоджується із вказаним рішеннямсуду, що грубо порушує норми Закону, та вже готує апеляційну скаргу", - написала вона. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram