ГоловнаПолітика

Суддя Вовк вибув з конкурсу до Верховного Суду

ВККС звернеться в НАЗК

Суддя Вовк вибув з конкурсу до Верховного Суду
Судья Павел Вовк
Фото: oask.gov.ua

Голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк вирішив призупинити свою участь у конкурсі до Верховного Суду. Про це йдеться в його заяві, поданій членам Вищої кваліфікаційної комісії суддею.

"Під час проведення конкурсу... я як кандидат систематично відчував тиск з боку правоохоронних органів, деяких членів ОРД (Громадської ради добропорядності, - ред.), окремих політиків, журналістів і громадських активістів з метою створення штучних перешкод в успішному завершенні моєї участі в конкурсі. Поширена наклепницька інформація про мою недобропорядність не відповідає дійсності і є нічим іншим як маніпуляцією. Ба більше, упевнений, що такий тиск спрямований не тільки на мене, а й на членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів із метою схилити їх до негативного голосування", - йдеться в заяві, зачитаній під час сьогоднішнього пленарного засідання. Вовк на засідання не прийшов.

Після наради ВККС прийняла рішення: "Зупинити кваліфікаційне оцінювання кандидата на посаду судді касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду. Повідомити Національне агентство з запобігання корупції та інші суб'єкти у сфері запобігання корупції про підстави, які можуть свідчити про порушення суддею законодавства в сфері запобігання корупції". Рішення прийнято одноголосно.

Нагадаємо, наприкінці травня Національне антикорупційне бюро проводило обшуки в кабінеті голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка.

Обшуки в кабінеті голови суду і в його будинку проводили в рамках кримінального провадження за фактом можливого незаконного збагачення голови ОАСК (ч. 2 ст. 368-2 Кримінального кодексу), розпочатого 9 грудня 2016 року.

Згідно з декларацією Вовка, у нього є колекція картин, ікон, марок і монет. Також у Вовка є автомобіль Acura MDX 2008 року випуску і квартира в Києві. Крім того, він задекларував 28 тис. доларів і 18 тис. євро готівки.

Програма "Схеми" раніше повідомляла, що в 2013 році Вовк літав до Норвегії на приватному літаку, вартість оренди якого перевищує його річний дохід.

Вища кваліфікаційна комісія суддів повинна була прийняти рішення з приводу участі Вовка в конкурсі в середу 12 липня. Але члени Громадської ради доброчесності не надіслали йому оновлену версію висновку, таким чином він не зміг підготуватися до співбесіди.

Як відомо, Верховна Рада не голосувала за ухвалення законопроекту про зміни в процесуальні кодекси. Таким чином, запуск нового Верховного Суду відкладено щонайменше до вересня, оскільки депутати пішли на літні канікули.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram