ГоловнаПолітика

Яценюк: мета України - стати членом НАТО

Лідер "Народного фронту" хоче, щоб українське питання було порушено на саміті Великої сімки. 

Яценюк: мета України - стати членом НАТО

«Головна  мета моєї країни - стати членом НАТО.  Сьогодні українська армія захищає не лише територіальну цілісність України - ми захищаємо кордони країн-членів НАТО», - наголосив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в інтерв'ю телеканалу CBC під час робочого візиту в Канаду.

«Очікую, що питання України буде порушено на саміті Великої сімки, і ми сподіваємося на ваш уряд, вашого прем'єр-міністра, міністра закордонних справ у підтримці українського народу», - додав він.

Арсеній Яценюк наголосив, що «Росія постійно звинувачує НАТО в тому, що воно практично несе загрозу Росії». «Але загроза вільному світові - це Російська Федерація. Вони незаконно анексували Крим, направили свої війська до Донецька та Луганська в моїй країні. І президент Путін скоїв міжнародний злочин», - зазначив лідер «Народного фронту».

Відповідаючи на питання журналіста, який меседж від прем'єр-міністра Канади Україна хотіла б почути на саміті НАТО, Арсеній Яценюк сказав: «Основний меседж - що Росія несе загрозу вільному світу, країнам-членам НАТО і передусім моїй країні».

«Вони вторглися в Грузію, і світ був глухий до слів президента Путіна. Чесно кажучи, після 2008-го ми не винесли жодних уроків - що Путін піде далі й далі. Єдина мова, яку він розуміє, - це мова сили. Мова єдності і дотримання своїх принципів. Принципів демократії, прав і свобод», - зазначив лідер «Народного фронту».

Арсеній Яценюк висловив упевненість, що Україна досягне своєї мети і стане членом НАТО: «Ми дуже реалістичні. Цього не станеться сьогодні або завтра вранці, або під час наступного саміту НАТО. Але це точно станеться».

«Хтось може сказати, що ми видаємо бажане за дійсне. Але нагадаю, що коли президент Рейган сказав «знесіть цю стіну», цю стіну реально знесли. Ніхто не вірив, що балтійські країни стануть членами НАТО, але це сталося. Ніхто не вірив, що Польща стане членом ЄС - і це сталося. І я ціную роль Канади і вашого уряду. І знову-таки, сподіваюся, що ваш уряд порушить українське питання, і воно буде на радарах НАТО і Великої сімки», - додав він.

Лідер «Народного фронту» високо оцінив чітку позицію уряду Канади в питанні необхідності відновлення територіальної цілісності України, а також подякував за підтримку в процесі навчань українських військових.

«Що потрібно українській армії, щоб стати ефективнішою і щоб українська армія могла більше взаємодіяти з арміями країн-членів НАТО? Оборонна зброя і тренувальна місія, яка була заснована вашим урядом  кілька років тому ... Ми висловлюємо вдячність вашим чоловікам і жінкам в уніформах, які тренують українських солдатів», - сказав він.

Водночас Арсеній Яценюк висловив сподівання, що відповідна військова тренувальна місія буде продовжена: «Ми спираємося на вашу підтримку, і ми її отримуємо. Ми очікуємо, що ця місія буде продовжена і навіть розширена».  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram