ГоловнаПолітика

Людина, причетна до СБУ, була під будинком Шеремета напередодні його вбивства (оновлено)

В СБУ повідомили, що Устименка звільнили 29 квітня 2014 року.

Колишнього або чинного співробітника Служби безпеки України помічено на відео з камер спостереження в ніч перед вбивством журналіста Павла Шеремета. Його змогли ідентифікувати журналісти OCCRP і редакція розслідувань Громадського (проект "Слiдство.Iнфо"), які провели незалежне розслідування вбивства, що сталося 20 липня 2016 року.

Устименко був біля будинку Шеремета протягом декількох годин вночі, коли під машину журналіста було підкладено вибухівку. Він приїхав на місце події на автомобілі Шкода Октавіа 2551 сірого кольору. Її зафіксували кілька камер спостереження в районі, де проживав Павло.

Автомобіль зареєстровано на іншу людину, Зарецьку Наталію Леонідівну. Ні Зарецька, ні Устименко не змогли пояснити факт і мету використання автомобіля людиною, у якої є зв'язок з українською спецслужбою.

Згідно з даними розслідування, співробітник на ім'я Ігор Устименко працював у СБУ принаймні до 2014 року. Сам Устименко відмовився коментувати свої зв'язки зі службою. СБУ відмовилася давати коментарі авторам фільму. Раніше повідомлялося, що Національна поліція України розглядає 5 версій вбивства журналіста. Як пріоритетну слідство розглядає версію про вбивство у зв'язку професійною діяльністю. Правоохоронці зазначили, що під час слідства допитано понад тисячу осіб, втім, жодна людина не проходить у справі як підозрювана.

Оновлено. Ігоря Устименка звільнили з посади в СБУ 29 квітня 2014 року, повідомила прес-секретар спецслужби Олена Гітлянська.

"Повідомляємо, що Устименко Ігор Андрійович був звільнений з СБ України 29 квітня 2014 року. Якби журналісти звернулися до нас із запитом про пана Устименка не після виходу програми в ефір, а до, можливо, не було б про що говорити", -

написала вона у Facebook.

Гітлянська нагадала, що кримінальне провадження за фактом убивства Павла Шеремета розслідує Національна поліція, у слідчі органи якої СБУ і рекомендує звертатися за коментарями по суті справи.

Нагадаємо, Павло Шеремет загинув вранці 20 липня в результаті вибуху його автомобіля в центрі Києва. Машина належала керівникові інтернет-видання "Українська правда" Олені Притулі, але її самої в автомобілі не було. Поліція кваліфікувала вибух як умисне вбивство. Майже відразу ж після вбивства в мережу виклали відео передбачуваного закладання бомби на днище автомобіля Шеремета.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram