ГоловнаПолітика

СБУ пов'язала перекриття траси біля кордону з Польщею з обстрілом консульства в Луцьку (оновлено)

У спецслужбі вважають організатором провокації Росію.

СБУ пов'язала перекриття траси біля кордону з Польщею з обстрілом консульства в Луцьку (оновлено)
Фото: http://varta1.com.ua

Служба безпеки України вважає пов'язаними обстріл польського консульства в Луцьку і акцію з перекриття основної дороги до кордону з Польщею у Львівській області.

"Ця провокація [перекриття траси] є частиною спланованої інформаційної операції, яка була організована, щоб розпалювати міжетнічну та міжнаціональну ворожнечу між дружніми польським і українським народом", - сказав на брифінгу керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

За його словами, організація цієї акції почалася о 7:00.

"Фактично організація і проведення акції почалися відразу після пострілу по генконсульству в Луцьку", - повідомив Ткачук.

За його словами, о 10:00 близько 50 осіб привезли в село Гряда Жовківського району Львівської області. Там вони перекрили дорогу і почали палити шини, "намагаючись створити відповідну негативну картинку". Учасники акції тримали плакати з написами "Ні геноциду поляків", "Волинь в наших серцях" і інші.

"Це невдала провокація, яка є частиною загального задуму в рамках російської спеціальної інформаційної операції, спрямованої на провокування і розпалювання міжетнічної ворожнечі та на створення негативного іміджу України в Європі", - додав він.

При цьому в соцмережах було створено акаунт, через який планували транслювати відео блокування. Акція мала тривати до 22:00.

"Повинна бути яскрава картинка: спікери на тлі шин, що палають, фаєрів. За командою всі запалюють фаєри одночасно, скандують, махають плакатами, транспарантами. У соціальних мережах поки що це відео не вилучено", - зазначив Ткачук.

Серед організаторів провокації - уродженець Луганської області та жителька Львова, яка перебуває на обліку в психдиспансері. Учасники акції виявилися безробітними і безпритульними мешканцями Хмельницької, Волинської та Закарпатської областей.

"Крім бомжів, серед учасників акції була велика кількість неповнолітніх", - зазначив керівник апарату СБУ.

"Учасники акції не були етнічними поляками і не мали ніякого відношення до вітчизняної польської громади. Серед них була велика кількість осіб у стані алкогольного і наркотичного сп'яніння. За участь у цій акції організатори мали роздати по 150-200 грн залежно від того, які завдання були розписані на учасників акції", - зазначив Ткачук.

Зараз припинені низка аналогічних акцій, які планувалося провести у Львівській та Чернівецькій областях. Одним з організаторів акцій є ідеолог створення "Бессарабської народної республіки" Артем Бузило, що ховається в Росії, додали в СБУ.

Оновлення. СБУ в твітері виклала фото інструкцій організаторам акції.

На своєму YouTube-каналі спецслужба показала відео з акції, яке розповсюджується на сторінці "Польський Львів" в фейсбуці.

Нагадаємо, російські спецслужби спробували від імені президента України організувати ввечері телефонну розмову пранкерів з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram