ГоловнаПолітика

Закон про українські квоти на телебаченні є перехідним, - Сюмар

"Ніколи не було таких можливостей для розвитку української культури, як сьогодні".

Закон про українські квоти на телебаченні є перехідним, - Сюмар
Фото: nfront.org.ua

Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступниця керівника фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар вважає законопроект №5313, який встановлює квоту 75% на українську мову на телебаченні, перехідним і чинним до прийняття основного закону про мови, і державну зокрема, який перебуває на стадії розробки.

При цьому вона зазначила, що в цьому випадку коректніше говорити не про мінімально допустиму квоту для української мови на телебаченні - "тому що, безперечно, в Україні телебачення має бути україномовним" - а навпаки, слід підкреслити максимальну квоту для мов національних меншин, а саме - 25%.

За словами Сюмар, щодо цього законопроекту кримськотатарську мову визначено на рівні квоти української мови, а в подальшому - під час розгляду документа в другому читанні - будуть розроблені додаткові механізми для захисту кримськотатарської мови.

"Сьогодні цей перехідний етап передбачає цілу низку технологічних кроків, які дозволять нашим виробникам українського медіа-продукту насправді не постраждати, а отримати преференції", - зазначила вона.

 "Ми з вами коли вводили квоту на українську пісню, всі говорили, що це не буде працювати. Сьогодні це не просто працює в інтересах споживача, це розвиває українську культуру. Співаки, виконавці, студії звукозапису - усі говорять в один голос: ніколи не було такого попиту, ніколи не було таких черг, ніколи не було таких можливостей для розвитку української культури, як сьогодні. Цей закон створить ще більш відповідні умови", - підкреслила Вікторія Сюмар.

Водночас заступниця керівника фракції "Народний фронт" категорично відкинула закиди опонентів цього законопроекту, переважно з Опозиційного блоку, що він невчасний і недоречний.

"Чому за часів Януковича вчасно і доречно було призначати на посаду міністра оборони росіянина, який знищував українську армію і підривав обороноздатність України, відчиняючи двері російському агресору у своїй країні. Несвоєчасно і недоречно вам було 25 років будувати сильну українську державу! Сьогодні дуже вчасно і доречно бачити Україну трішки більше, ніж інтереси своїх партійних босів і фінансистів, і інтереси держави, яка розв'язала проти України війну. Сьогодні недоречно з цієї високої трибуни лобіювати російські інтереси, тому що російська мова на телебаченні - це інтереси Росії!" - обурилася народний депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram