ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні законопроект про квоту 75% на українську мову на ТБ

Квота для місцевих телекомпаній буде меншою.

Рада прийняла в першому читанні законопроект про квоту 75% на українську мову на ТБ
Фото: ukraineinfo.net

Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект, який зобов'язує загальнонаціональні телеканали транслюватимуть не менш ніж 75% ефіру державною мовою.

За проект закону №5313 проголосували 244 депутати при мінімально необхідних 226.

Згідно з документом, в загальному тижневому обсязі мовлення передачі, фільми і новини державною мовою повинні становити не менш ніж 75% у кожному з проміжків часу між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00.

Місцеві телерадіокомпанії повинні транслювати не менш ніж 50% ефіру українською мовою.

Фільми та передачі, які не є власним продуктом телерадікомпаній і виконані не державною мовою, повинні бути субтитровані українською мовою.

Передача вважається виконаною українською мовою, якщо всі виступи (репліки) дикторів передано українською. При цьому можуть використовуватися інші мови без дублювання й озвучення в репортажах із місця подій, коментарі гостей передач, у музичних кліпах.

У виняткових випадках, за письмовою згодою із секретарем Ради національної безпеки і оборони (РНБО), у квоти зараховуються передачі іншими мовами, якщо вони спрямовані на нейтралізацію загроз національним інтересам у сфері свободи слова.

Квоти не застосовують до суб'єктів іноземного мовлення, а також до телерадіокомпаній, які здійснюють радіомовлення.

Нагадаємо, 8 листопада 2016 року набув чинності закон, що зобов'язує радіостанції транслювати в ефірі не менш ніж 35% україномовних творів.

Президент України Петро Порошенко минулого тижня повідомив, що ініціює встановлення квоти на ведення передач українською мовою на телебаченні з метою його популяризації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram