ГоловнаПолітика

Суд заблокував новий указ Трампа про мігрантів

Позов подав штат Гаваї.

Суд заблокував новий указ Трампа про мігрантів
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Федеральний суддя штату Гаваї Деррік Вотсон не дав набути чинності новій забороні на в'їзд у США громадянам шести переважно мусульманських країн.

Суддя задовольнив позов штату Гаваї з вимогою призупинити дію підписаного Трампом указу за кілька годин до того, як він мав набути чинності, пише Бі-бі-сі.

На початку березня Гаваї стали першим штатом, який звернувся до суду з проханням скасувати знову підписану Трампом заборону. У позові, поданому адвокатами штату у федеральний суд Гонолулу, йшлося, що заборона на в'їзд порушує конституцію США, дискримінуючи людей на підставі їхньої національної приналежності. Також представники штату стверджували, що через заборону постраждає туризм і скоротиться можливість запрошувати іноземних студентів і працівників.

Новий указ мав набути чинності вранці в четвер. Він повинен був призупинити на 90 днів в'їзд у США громадян шести країн з переважно мусульманським населенням - Ірану, Ємену, Лівії, Сирії, Сомалі та Судану, а також призупинити прийом біженців на 120 днів.

Президент США Дональд Трамп вважає, що федеральний суддя у штаті Гаваї перевищив повноваження, заблокувавши дію президентського указу. Трамп має намір відстоювати свій указ у Верховному суді.

Трамп мотивував свій указ бажанням не допустити проникнення у країну терористів, але його критики назвали запропоновані заходи дискримінаційними.

Нагадаємо, наприкінці січня Дональд Трамп підписав перший указ, що вводив заборону на в'їзд громадянам семи країн, який набував чинності негайно. Найсуперечливішим положенням першого указу було те, що власники грін-карт з зазначених в указі мусульманських країн також потрапили під заборону, хоча наявність грін-карти фактично означає дозвіл постійно проживати в США. Після цього Федеральний окружний суд у Нью-Йорку наклав тимчасову заборону на висилку мігрантів з діючими американськими візами з аеропортів США. 4 лютого Федеральний суд у Сіетлі (штат Вашингтон) повністю припинив дію указу Дональда Трампа, а через тиждень апеляційний суд у Сан-Франциско залишив рішення нижчої інстанції чинним.

6 березня Трамп підписав новий указ. Із семи країн виключили Ірак, тому що, як заявив представник Білого дому, уряд цієї країни посилив перевірку осіб, які подаються на візу, й активізував обмін даними. Згідно з новим указом, біженці, яким Держдепартамент дозволив в'їзд у країну, змогли б це зробити. У заблокованому судом новому указі також не було безстрокової заборони на в'їзд для всіх сирійських біженців. Володарі грін-карти (права на постійне місце проживання в США) з країн, перелічених у списку, під дію цього указу не підпадали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram