ГоловнаПолітика

ЄС попросив роз'яснити транспортну блокаду Донбасу

Рішення РНБО здивувало європейців.

ЄС попросив роз'яснити транспортну блокаду Донбасу
Хьюг Мингарелли
Фото: www.flickr.com

Представництво ЄС в Україні попросило владу надати додаткову інформацію про рішення РНБО заборонити вантажоперевезення в окуповані райони Донбасу.

Цю інформацію повинні були надати в четвер, повідомив посол ЄС в Україні Г'юго Мінгареллі журналістів перед початком 13-ї Dragon Capital Ukraine Investor Conference у Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"У найближчі години, я думаю, що ми отримаємо інформацію від української влади і це дозволить нашому політичному керівництву в Брюсселі сформувати позицію щодо цього рішення", - зазначив він.

Мінгареллі нагадав, що раніше ЄС засуджував блокаду активістами перевезення товарів на непідконтрольну територію Донбасу.

Виступаючи на конференції, Мінгареллі сказав, що в представництві ЄС були здивовані вчорашнім рішенням РНБО, оскільки раніше неодноразово наполягали на впровадженні інклюзивного підходу, який зменшив би незручності населення на неконтрольованих територіях і сформував би умови для примирення в разі політичної домовленості.

"Учорашнє рішення не йде в цьому напрямку", - сказав голова представництва ЄС.

Водночас він зазначив, що українська влада змушена реагувати на нові умови у вигляді захоплення сепаратистами активів на неконтрольованій території, і ще раз уточнив, що свою позицію ЄС оприлюднить після отримання всієї інформації.

Мінгареллі підкреслив, що альтернативи Мінським домовленостями ЄС не бачить, хоча і розчарований втіленням цього процесу, яке в останні кілька місяців зупинилося. За його словами, за відсутності альтернативи Мінським домовленостями ЄС продовжує наполягати на виконанні всіма сторонами взятих зобов'язань.

Голова представництва також висловив надію, що умови для проведення місцевих виборів і реалізації політичних домовленостей будуть створені найближчим часом разом з виконанням умов про відведення озброєнь.

Нагадаємо, в середу на засіданні РНБО Петро Порошенко запропонував тимчасово припинити транспортне сполучення з окупованими територіями Донбасу. РНБО підтримала пропозицію президента у зв'язку із захопленням українських підприємств і загостренням ситуації в зоні АТО. З 13:00 15 березня були перекриті всі автомобільні і залізничні шляхи, що ведуть до лінії розмежування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram