ГоловнаПолітика

Генпрокуратура Росії заявила, що листа Януковича з проханням ввести війська в Україну не існує

ГПУ отримала листа від російських колег.

Генеральна прокуратура України отримала листа від Генпрокуратури РФ, в якому стверджується, що ні Адміністрація Президента РФ, ні Рада Федерації РФ не отримували ніякого листа Януковича про використання військ РФ на території України.

Про це генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив у фейсбуці.

"Папір все стерпить, панове російські прокурори. Але що робити з виступом Чуркіна в Раді Безпеки ООН про цей лист? Що робити з відеоінтерв'ю самого Януковича, який підтверджує, що писав такий лист? Що робити з виступом на Раді Федерації г. Клішаса, який говорить про лист Януковича Раді Федерації? Що врешті-решт робити з відео зустрічі Путіна з пресою в м. Ново-Огарьово. Під час зазначеного інтерв'ю Путін В. В., відповідаючи на питання про те, що може бути приводом для використання ЗС РФ на території України, неодноразово зазначив, що у нього є "пряме звернення чинного і легітимного Президента України Януковича про використання Збройних Сил для захисту життя, свободи і здоров'я громадян України ..." Надалі під час інтерв'ю Путін В. В. повторно наголосив про наявність зазначеного офіційного звернення Януковича В. Ф.", - написав Луценко.

Генпрокурор переконаний, що відповідь на ці питання одна - "скоро суд, який встановить істину і покарає зрадників і окупантів".

Нагадаємо, 17 січня 2017 року ГПУ отримала копію заяви Януковича з проханням ввести війська РФ в Україну. Наступного дня була опублікована копія документа.

"У зв'язку з цим (подіями на Майдані - ред.) звертаюся до президента Росії В. В. Путіна з проханням використовувати Збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності і захисту населення України", - йдеться в листі.

Як повідомлялося, Генеральна прокуратура України долучила до звинувачення проти Януковича його листа до Путіна.

Януковичу інкриміновано те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив державну зраду, звернувшись з письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram