ГоловнаПолітика

ПАРЄ визнала російську агресію проти України

Асамблея вимагає виведення російських військ.

ПАРЄ визнала російську агресію проти України

Парламентська асамблея Ради Європи вимагає від Росії вивести свої збройні сили з території України і засуджує порушення прав людини в Криму.

Про це йдеться в резолюції "Політичні наслідки російської агресії в Україні", прийнятої в середу на сесії ПАРЄ, повідомляє Укрінформ.

"ПАРЄ просить Російську Федерацію вивести війська з території України і припинити військові поставки для сепаратистів", - наголошується в документі.

Щодо умов організації місцевих виборів на Донбасі Асамблея наголошує, що такі вибори можуть проходити лише відповідно до українського законодавства та міжнародних стандартів свободи і справедливості, для чого необхідно забезпечити надійну безпеку після виведення військ і озброєнь.

Щодо Криму ПАРЄ в черговий раз засуджує нелегальну анексію півострова, що є порушенням міжнародного права і Статуту Ради Європи. У резолюції наголошується порушення Росією в Криму прав людини, особливо щодо кримських татар.

"Асамблея підтверджує свою прихильність принципу мирного вирішення спорів, а також незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів", - йдеться в документі.

Відзначається, що до цього проекту було зареєстровано 16 поправок, авторами яких є переважно народні депутати України. Серед принципових вимог представників української делегації, які були підтримані ПАРЄ, - чітке формулювання в резолюції "збройна агресія Росії проти України" замість "збройного конфлікту в Україні".

Перший віце-спікер українського парламенту Ірина Геращенко в фейсбуці пише, що це історична довідка.

За її словами, в доповідях визнається війна Росії проти України і відповідно міститься позиція про необхідність виведення російських підрозділів. Ще одна позиція - неможливість проведення виборів на Донбасі в нинішніх умовах.

"Блискучий виступ Марілуізи Бек, яка справедливо зазначила, що доповідачки хотіли поїхати на окупований Донбас вивчити ситуацію, але ОБСЄ їх не пустило, тому що визнало, що не може гарантувати безпеку. Якщо ОБСЄ не може гарантувати безпеку двох доповідачок, як вони можуть гарантувати безпеку виборів? Нарешті ми почули ці слова від впливових європейських політиків", - заявила Геращенко.

Нагадаємо, російська делегація була позбавлена права голосу і вилучена з керівних органів ПАРЄ в квітні 2014 року, після того, як Росія анексувала український Крим. У січні РФ відмовилася від участі в зимовій сесії ПАРЄ, після чого її повноваження були анульовані на весь 2016 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram