ГоловнаЕкономікаБізнес

НАБУ не дало Суркісам заробити 42 млн гривень

"Запоріжжяобленерго" відмовилося від грошей на користь фірми братів.

НАБУ не дало Суркісам заробити 42 млн гривень
Фото: dynamo.kiev.ua

Госпсуд Києва 9 березня розірвав договір, який дозволяв братам Суркісам отримати 42 мільйони гривень.

Як повідомляє прес-служба суду, визнано недійсним договір про поступку правом вимоги №24 від 12.02.2015 р., укладений між ВАТ "Запоріжжяобленерго", ПАТ "Холдингова компанія "Енергомережа" і ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат".

Клопотання про розірвання договору подало в суд Національне антикорупційне бюро. У повідомленні суду зазначено, що задоволено перший позов НАБУ. Судячи з усього, бюро подало аналогічні позови щодо інших договорів переуступки боргів перед "Запоріжжяобленерго".

Усього таких договорів чотири на загальну суму понад 300 мільйонів гривень. Про це стало відомо з проміжного рішення в цій справі, оприлюдненого раніше в держреєстрі судових рішень. Окрім заборгованості ЗТМК, "Запоріжжяобленерго" поступилося ХК "Енергомережа" правом вимагати борги "Дніпроспецсталі". За це "Енергомережа" мала заплатити обленерго тільки 200 тис. грн.

12 лютого 2015 року було укладено два договори стосовно боргів ЗТМК на суму 39,3 млн гривень (договір №23) та 42,4 млн гривень (№24).

60,2% акцій "Запоріжжяобленерго" належать державі, міноритарний пакет акцій - братам Суркісам і Костянтину Григоришину.

"Запоріжжяобленерго" зобов'язане скеровувати виручені від продажу електроенергії гроші держпідприємству "Енергоринок". Тож унаслідок договорів переуступки держава недорахувалася більш ніж 300 млн гривень.

За даними "Наших грошей", головою правління ХК "Енергомережа" є Дмитро Крючков, близький до братів Суркісів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram