ГоловнаПолітика

Слідом за Байденом в Україну їдуть американські лобісти

У четвер буде оголошено про запуск партнерської організації Americans for Tax Reform в Україні.

Слідом за Байденом в Україну їдуть американські лобісти

Візит віце-президента США Джо Байдена до Києва, нарівні з особистими зустрічами президентів Порошенка і Обами, проведенням двостороннього бізнес-форуму у Вашингтоні і виділенням Конгресом коштів для надання військової допомоги Україні, можна назвати однією з ключових подій року, що минає в американо-українських відносинах.

Окрім політичних заяв - про невизнання анексії Криму і неминучість виконання Мінських угод - візит віце-президента був наповнений і економічною складовою: Байден прямо пов'язав ухвалення мінфінівського бюджету та податкової реформи з виділенням кредиту МФВ і державної фінансової допомоги. Однак у Сполучених Штатах економічне співробітництво з Україною цікаве не тільки демократам (яких у владі представляють Обама і його адміністрація).

Як стало відомо LB.ua, цього тижня в Україну приїде цілий десант американських громадських лобістів. Такі організації традиційно близькі до великого американського бізнесу, а отже - до республіканців. Сьогодні саме вони мають більшість в обох палатах Конгресу і, по суті, визначають економічну політику США.

Мабуть, американські корпорації планують посилити свою присутність в Україні, для чого підключили до роботи впливові некомерційні організації. Однією з таких організацій є Americans for Tax Reform (ATR), що виступає проти будь-якого збільшення податкового тиску в США. Організація була заснована Гровером Норквістом 1985 року за ініціативою тодішнього президента США Рональда Рейгана.

Сьогодні Норквіста називають одним з найавторитетніших громадських лобістів у Вашингтоні. З 1992 року його організація проводить щотижневі збори республіканських активістів у форматі «без преси і без протоколу» з метою узгодження порядку денного. Останніми роками «Зустрічі по середах» стали основним вузловим центром консервативних і республіканських політичних організацій США.

У четвер буде офіційно оголошено про запуск в Україні партнерської організації ATR - Українського товариства економічних свобод. На свій бік американці вже встигли залучити українських громадських діячів та економістів.

Партнером заходу є LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram