ГоловнаПолітика

Рада не змогла подолати вето на закон про приховану зйомку хабарників

Проект повернуто до комітету на доопрацювання

Рада не змогла подолати вето на закон про приховану зйомку хабарників
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада в середу не змогла подолати вето на закон, який дозволяв громадянам знімати хабарників на приховану камеру. За це проголосувало тільки 157 депутатів при мінімально необхідних 300.

Порошенко повернув цей законопроект в парламент, оскільки вважає, що дозвіл знімати хабарників на приховану камеру через відсутність у громадян юридичної підготовки та практичних навичок призведе до зниження якості кримінального переслідування, відсутності належної доказової бази і, як наслідок, - винесення виправдувальних вироків стосовно хабарників, які насправді винні.

Винесення такого вироку, враховуючи, що одну людину не можна двічі притягувати до відповідальності за один і той самий злочин, зашкодить боротьбі з корупцією, вважає президент.

На подолання вето президента голосів у Раді не набралося, у зв'язку з цим він вирішив відправити законопроект на доопрацювання в комітет. "За" проголосували 238 депутатів.

Нагадаємо, так званий закон про громадське обвинувачення надавав право обвинувачу використовувати спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації. Отримані таким чином докази пропонувалося вважати за будь-яких умов допустимими.

Громадським обвинувачем могла б стати будь-яка фізична або юридична особа, яка безпосередньо постраждала від кримінального злочину або якій стало відомо про скоєння злочину щодо інших осіб. Щоб отримати цей статус, треба було б подати слідчому, прокурору заяву, повідомлення про скоєння відповідного злочину і заяву про проведення кримінального провадження у формі громадського звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram