ГоловнаПолітика

ГПУ порушила справу про постачання енергії в "Кримський федеральний округ"

Україна в контракті визнала Крим частиною Росії.

ГПУ порушила справу про постачання енергії в "Кримський федеральний округ"
Фото: EPA/UPG

Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу у зв'язку з підписанням контракту про постачання української електроенергії до Криму, де півострів вказано як "Кримський федеральний округ". Про це заявив на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Я як прем'єр-міністр призначив службове розслідування підписання сумнозвісного контракту на постачання електричної енергії в Автономну Республіку Крим. За результатами цього службового розслідування з'ясувалося, що цей контракт містив норму про постачання не в Автономну Республіку Крим, а в якийсь незрозумілий Кримський федеральний округ", - сказав він.

Яценюк повідомив, що передав ці матеріали в Генеральну прокуратуру, і висловив надію, що ГПУ встановить винних у підписанні такого контракту.

Нагадаємо, що Яценюк ще взимку вимагав від міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина дати пояснення стосовно контрактів, підписаних Державним підприємством "Укрінтеренерго" і російським "Интер РАО" про постачання електрики.

Зокрема Яценюк вимагав пояснити, чому українська сторона погодилася на прямі постачання Росією електрики на територію проведення АТО і взяла на себе зобов'язання оплачувати ці постачання. І чому в контракті передбачено фіксовану ціну електрики для Криму, тоді як Росія отримала право в односторонньому порядку збільшувати ціну електрики для України.

Також у контракті, підписаному ДП "Укрінтеренерго", Крим позначено як "Кримський федеральний округ Російської Федерації", що можна розцінювати як визнання Україною російської приналежності півострова, зазначалося в дорученні, яке оприлюднили на сайті LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram