ГоловнаПолітика

Кононенко: "Опоблок" отримав вказівку не голосувати за Конституцію

Радикальная партия и "Самопомощь" выступят 31 августа одним фронтом с экс-регионалами.

Кононенко: "Опоблок" отримав вказівку не голосувати за Конституцію
Фото: Макс Требухов

Заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Кононенко заявив, що "Опозиційний блок", який дав 34 голоси за включення конституційних поправок до порядку денного сесії, не підтримуватиме їх у першому читанні. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

"Буде важко. За нашими даними, Опозиційний блок отримав сигнал від свого зовнішнього центру управління. Тому кількість голосів зменшиться. Крім того, серйозно вагаються позафракційні групи, радикально налаштовані дві фракції - Самопомочі і Радикальної партії - голосувати проти", - сказав Кононенко після об'єднавчого з'їзду БПП та УДАРу, який відбувся у п'ятницю.

Кононенко поскаржився, що аргументи цих політсил зводяться до демагогічного заклику "захистити Конституцію". "Ніхто з них не висуває аргументів, на які можна було б дебатувати. Ми не чуємо аргументів. Коли частина інтелігенції підписує лист до президента, він з ними проводить бесіду, вони знімають всі питання. Але демагогічні гасла захистити Конституцію не передбачають дискусії", - сказав він.

Депутат підкреслив, що пропоновані поправки щодо Донбасу - ніщо порівняно із загрозами, які вже зараз містяться в Конституції.

"Сьогодні президент озвучив просту річ. У чинній Конституції ст. 92 п. 16 передбачає, що простою більшістю 226 голосами законом України встановлюється особливий статус Києва, Севастополя та інших міст України. Таким чином, чинна Конституція несе в собі теоретичну загрозу федералізації на рівні усіх міст України... Тому "ура-патріотичні" заклики захистити Конституцію від спеціального порядку місцевого самоврядування у двох фактично залишках Донецькій і Луганській області порівняно з цим - небо і земля", - пояснив Кононенко.

Лідер фракції БПП Юрій Луценко у свою чергу заявив, що парламент знайде 226 голосів для ухвалення конституційних змін 31 серпня. "А після виборів ми поговоримо про голосування в цілому", - додав він.

Нагадаємо, за направлення законопроекту про децентралізацію на оцінку до Конституційного Суду 16 липня проголосували 288 народних депутатів, у тому числі 34 - з "Опоблоку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram