ГоловнаПолітика

ГПУ виявила підтасовування результатів ЗНО (оновлено)

У Центрі оцінювання якості освіти провели обшуки

ГПУ виявила підтасовування результатів ЗНО (оновлено)
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура поводить спецоперацію із затримання керівництва Центру оцінювання освіти, основна функція якого - організація зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це на брифінгу заявив генеральний прокурор України Віктор Шокін, передає телеканал "112 Україна".

За його словами, посадові особи Центру зловживали своїм становищем.

"Повідомляю вам, що зараз, саме в цей час триває спеціальна операція спільно з Генпрокуратурою України, СБУ, МВС із затримання, проводяться інші слідчі дії, чиновників Міністерства освіти. Там є такий Український центр оцінювання якості освіти, наразі є всі підстави вважати, що керівництво цього центру зловживало своїм службовим становищем і вчинило низку тяжких злочинів", - заявив генпрокурор.

Він також висловив упевненість, що вже сьогодні чиновників затримають і в суді вирішуватиметься питання про їхній арешт.

У відповідь на заяву Шокіна Міністерство освіти і науки розповсюдило заяву, що станом на 13.30 21 липня жодного працівника центру оцінювання освіти не затримано.

"Слідчі, які проводять операцію, повідомляють, що обшук у приміщенні Українського Центру оцінювання якості освіти проводиться за рішенням Печерського районного суду Генпрокуратурою спільно з СБУ та МВС. У Генпрокуратурі це питання перебуває під наглядом заступника Генерального прокурора Столярчука Ю. В. Міністерство освіти і науки Україна повідомляє, що обшуки, які в цей момент проводяться в УЦОЯО, не становлять загрози для вступної кампанії", - додали в міністерстві.

Оновлення. Згодом ГПУ на своєму сайті повідомила, що під час обшуків вилучено комп'ютерне обладнання з доказами протиправних дій.

Зазначається, що обшуки проводилися в рамках кримінального провадження за фактами несанкціонованого втручання та зміни інформації в "Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання" за ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 362, ст. 363, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 364 КК України. Кримінальне провадження розпочато за матеріалами департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ. Досудове розслідування доручено ГСУ МВС України.

"У рамках слідства встановлено, що службові особи керівного складу Українського центру оцінювання якості освіти Міністерства освіти і науки України організувалися в стійке злочинне об'єднання для несанкціонованого з використанням службового становища втручання в "Систему оцінки якості освіти" та "Реєстр осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання" для зміни інформації, що обробляється в ньому, на користь третіх осіб. Такі дії давали цим особам незаконні переваги у доступі до вищої освіти, отриманні нагород (медалей) і оплаті навчання за бюджетні кошти, одночасно обмежуючи доступ до освіти обдарованої молоді. Таким чином, зазначені посадові особи використовували зовнішнє незалежне оцінювання, яке є основним інструментом боротьби з корупцією у сфері освіти, для створення у власних інтересах та інтересах третіх осіб корупційного механізму доступу до вищої освіти", - сказано в повідомленні.

У свою чергу, міністр освіти Сергій Квіт у своєму фейсбуці висловив підтримку директору Центру оцінювання якості освіти Ігорю Лікарчуку.

"Я хочу наголосити, що багато років знаю Ігоря Леонідовича Лікарчука як порядну і професійну людину", - написав він.

У коментарі ТСН Квіт порадив ГПУ спочатку впіймати екс-міністра освіти Дмитра Табачника.

"Я хотів би побажати Генеральній прокуратурі спочатку впіймати Табачника, а потім висловлювати претензії до порядних людей", - сказав міністр.

Перший заступник міністра освіти Інна Совсун у ніч проти середи у своєму фейсбуці повідомила, що обшуки проводили вдома в Лікарчука і його першого заступника Володимира Винника. За її даними, силовики вилучили комп'ютерну техніку. Лікарчука і Винника не затримували.

Нагадаємо, працівники одного з університетів Харкова завдали державі матеріальні збитки у розмірі 3 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram