ГоловнаСвіт

У Туреччині ухвалено закон, що дозволяє поліції використовувати зброю проти мітингувальників

Турецький парламент дозволив міністрам блокувати неналежні, на їхню думку, веб-сайти.

У Туреччині ухвалено закон, що дозволяє поліції використовувати зброю проти мітингувальників
Парламент Турции
Фото: EPA/UPG

Парламент Туреччини переважною більшістю ухвалив закон, що розширює повноваження поліції і дозволяє застосування вогнепальної зброї проти демонстрантів.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Опозиційні партії жорстко розкритикували новий закон, заявивши, що владна Партія справедливості і розвитку (ПСР) стає все більш авторитарною. Представники курдської меншини Туреччини зі свого боку заявили, що закон можуть використати проти них.

Уряд зняв законопроект із розгляду минулого місяця після того, як у парламенті виникли бійки навколо цього питання. Нову скорочену версію закону підтримали 199 депутатів, проти неї виступили 32. Противники закону зазначають, що основні положення первісного проекту закону збереглися в прийнятому документі.

Окрім того, в п'ятницю парламент прийняв ще один закон, який також викликав хвилю обурення з боку критиків, дозволивши міністрам обмежувати доступ до веб-сайтів, які, на їхню думку, становлять загрозу життю, громадському порядку або захисту прав і свобод людини.

Анкара неодноразово заявляла, що реформи у сфері безпеки покликані зробити повноваження турецької поліції відповідними європейським, проте правозахисні групи не підтверджують цю версію. Противники реформ кажуть, що свобода слова і конституційно закріплений секуляризм перебувають під загрозою з боку ПСР, заснованої чинним президентом Туреччини Таїпом Ердоганом. Як зазначає агентство, Ердоган не терпить незгідних з його політикою, десятки людей - серед яких 13-річний хлопчик - були заарештовані за звинуваченням в образах на адресу президента. За даними агентства, Ердоган сподівається, що ПСР отримає дві третини місць у парламенті на червневих виборах, що дозволить йому внести зміни до конституції і перейти від парламентської моделі правління до президентської.

Депутат опозиційної Республіканської народної партії Туреччини Хуршіт Гунеш (Hursit Gunes) напередодні заявив, що, поспішаючи ухвалити зазначені закони до виборів, уряд лише сприяє зростанню напруження в різко поляризованому турецькому суспільстві. За його словами, ці закони можуть використовувати для придушення курдських протестів, якщо прокурдська Народно-демократична партія (HDP) не отримає підтримку щонайменше 10% виборців, щоб пройти в парламент. Зараз підтримка HDP близька до цього порогу, зазначає Рейтер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram