ГоловнаПолітика

Колишні чиновники Януковича спонсорували сепаратистів на Донбасі, - Наливайченко

Якименко, Захаченко і Клименко фігурують у матеріалах СБУ

Колишні чиновники Януковича спонсорували сепаратистів на Донбасі, - Наливайченко
Фото: Макс Требухов

Колишні чиновники часів Віктора Януковича активно спонсорували сепаратистів у Луганській і Донецькій областях.

Про це в інтерв'ю LB.ua розповів голова СБУ Валентин Наливайченко.

Наприклад відомство, за його словами, зібрало докази причетності щонайменше трьох осіб - екс-голови СБУ Олександра Якименка, екс-голови МВС Віталія Захарченка й екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

"Якименко особисто постачав гроші та зброю через Бердянськ", - зазначив Наливайченко, додавши, що Клименко причетний до фінансування тероризму, а Захарченко керував бойовиками з-поміж силовиків.

"Захарченко, перебуваючи на території Криму, неподалік від Севастополя, безпосередньо обдзвонював колишніх керівників міліції в Донецькій і Луганській областях, давав команди: "Збери бойовиків - відправ 300 осіб туди-то", "Гроші завезе мій помічник" і т.д.", - розповів голова СБУ.

За його словами, сьогодні відомство працює над тим, щоб прикрити канали фінансування.

"Ми працюємо постійно. І діємо, знову-таки, в правовому полі. Дуже тісно співпрацюємо з Держфінмоніторингом - користуючись нагодою, хотів би на цьому наголосити. Один з останніх прикладів спроб фінансування протистояння - від панів, які з нами так старанно судяться. Зокрема, від Олександра Клименка. В середині лютого. "Проводку" розраховували здійснити через кілька рахунків", - зазначив голова відомства, додавши, що є всі докази цього.

"Фінансування тероризму на території України здійснюється не тільки за допомогою готівкових коштів, які надходять із території Росії, а й є спроби завести гроші через електронні системи. Тому ще один аспект спільної роботи СБУ та Держфінмоніторингу, також МВС, де це необхідно - блокування рахунків, карток, різноманітних «біткоїнів» і т.д., куди сепаратистам намагаються закидати гроші. Ми кладемо край спробам створити на території України компанії, що відмивають гроші, які вони потім пускають на фінансування тероризму", - розповів Наливайченко.

Окрім того, голова СБУ розповів про те, як колишні чиновники рятують свою нерухомість в Україні і рахунки за кордоном.

"Поширена схема: через московських нотаріусів оформляють довіреності на підставних осіб, а ті намагаються реалізувати, попросту збути об'єкти тут, в Україні, щоб справжній власник отримав прибуток... Так, наприклад, намагався вчинити Микола Азаров, який рятував свою нерухомість", - зазначив Наливайченко.

"Наступний етап - спроби врятувати свої гроші за кордоном через різноманітні фонди. Сьогодні у нас вже такий рівень міжнародного співробітництва, що ми ці операції також припиняємо. Загалом доволі ефективно, оскільки законодавство ЄС дуже жорстке там, де є навіть підозра на відмивання грошей. Останній приклад, коли нам вдалося заблокувати спробу дістати гроші з-за кордону, - Нідерланди", - додав він, зазначивши, що спробу вчинив син екс-президента Олександр Янукович.

Водночас наразі відомство не має доказів причетності Олександра до кривавих подій на Майдані, сказав Наливайченко.

Докладно про фінансування тероризму колишніми українськими чиновниками читайте в матеріалі "Наливайченко: "Фізично перебуваючи в Росії, "колишні" постачають гроші на війну в Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram