ГоловнаПолітика

Рішення в коаліції ухвалюватимуться консенсусом

Кожна політсила має право вето

Рішення в коаліції ухвалюватимуться консенсусом
Фото: rada.gov.ua

У парафованій угоді про коаліцію визначено, що її керівними органами є Загальні збори коаліції і Рада коаліції.

Загальні збори коаліції складаються з депутатів, які її сформували, це вищий керівний орган коаліції. Загальні збори коаліції проводяться не менше, ніж раз на одну парламентську сесію, на них може ухвалюватися рішення з будь-якого питання діяльності коаліції. До виключних повноважень Загальних зборів віднесено внесення пропозиції Президенту України щодо кандидатури прем'єр-міністра; ухвалення рішення про внесення змін до коаліційної угоди; ухвалення рішення про припинення коаліції.

Збори коаліції скликаються Радою коаліції з її ініціативи або з ініціативи будь-якої фракції, що входить до складу коаліції. У разі якщо рада коаліції не скликає збори на вимогу фракції, така фракція має право скликати збори самостійно.

"Рішення Загальних зборів Коаліції вважається ухваленим, якщо за нього проголосувало не менше ніж дві третини народних депутатів, що входять до Коаліції, і більшість народних депутатів України від складу кожної фракції, які сформували Коаліцію", - сказано в документі.

До складу Ради коаліції входять по три представники депутатських фракцій, що сформували коаліцію, в тому числі глави фракцій.

"Рішення Ради Коаліції приймаються консенсусом усіх фракцій, що сформували Коаліцію, причому кожна депутатська фракція має один голос при голосуванні", - йдеться в угоді.

Засідання Ради коаліції відбуваються в разі необхідності, а в період проведення сесій Верховної Ради - не рідше ніж один раз на пленарний тиждень.

Щодо взаємин з урядом визначено, що діяльність міністра, яка суперечить вимогам коаліційної угоди, матиме наслідком розгляд Верховною Радою питання про відставку.

У відносинах з парламентською опозицією парламентська більшість зобов'язується: гарантувати неухильне дотримання законодавчої процедури; ввести "День опозиції" - можливість пропонувати власний порядок денний один раз на пленарний тиждень; гарантувати представникам опозиції право брати участь в роботі парламентських комітетів на засадах пропорційного представництва; гарантувати участь представників парламентської опозиції в міжпарламентських делегаціях на засадах пропорційного представництва.

До коаліції не можуть увійти фракція "Опозиційний блок", а також депутати, які голосували за закони про диктатуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram