ГоловнаПолітика

Джемілєв пропонує зібрати кримськотатарський парламент Курултай у Стамбулі

Збори відбудуться, якщо президент Росії Володимир Путін не чинитиме перешкод

Джемілєв пропонує зібрати кримськотатарський парламент Курултай у Стамбулі
Фото: www.dyvys.in

Наступний з'їзд Курултаю (аналог парламенту у кримських татар) може відбутися у Стамбулі, заявив депутат Верховної Ради України і один з лідерів кримськотатарського руху Мустафа Джемілєв. Про це повідомляють  "15 хвилин".

"Я зустрічався з [президентом Туреччини Реджепом] Ердоганом під час його інавгурації. Ми коротко обговорили ситуацію в Україні і потім домовилися, що пізніше відбудеться детальніша розмова. Через кілька днів я буду в Анкарі, і ми будемо це питання обговорювати (питання проведення Курултаю, - ред.)", - сказав Джемілєв.

Мустафа Джемілєв зазначив, що провести Курултай у Туреччині неможливо без згоди президента РФ Володимира Путіна. Якщо між Путіним і Ердоганом буде домовленість про те, що російська сторона не заважатиме поверненню учасників зборів до Криму, то вони відбудуться.

Джемілєв зазначив, що в разі проведення Курултаю на території материкової України більшість делегатів потім не зможе повернутися до Криму.

Курултай - аналог парламенту у кримських татар з 250 депутатів. 200 з них - мажоритарники, 50 - представники громадських організацій. На Курултаї обирається Меджліс - аналог уряду кримських татар. Меджліс керує національним рухом в оперативному режимі. Мустафа Джемілєв очолював Меджліс з 1991 по 2013 роки.

Нагадаємо, російські окупанти заборонили Джемілєву в'їжджати до Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram